Nieuwe AI-tool berekent omvang van menigte op basis van dronebeelden
De Braziliaanse politicoloog Pablo Ortellado heeft een innovatieve tool ontwikkeld die, met behulp van dronebeelden en kunstmatige intelligentie, nauwkeurig de omvang van een menigte kan schatten. Dit is van groot belang omdat correcte opkomstcijfers een belangrijke indicatie geven van het politieke klimaat in een land. De tool is inmiddels met succes ingezet om de opkomst bij politieke demonstraties nauwkeurig te berekenen.
Mensendichtheid schatten
Traditioneel wordt de omvang van menigten geschat door de dichtheid van mensen in een bepaald gebied te beoordelen en dit te vermenigvuldigen met de totale ruimte die door de menigte wordt bezet. Deze schattingen zijn vaak onnauwkeurig en kunnen leiden tot veel onduidelijkheid over het werkelijke aantal aanwezigen bij drukbezochte evenementen.
Daarom ontwikkelden Ortellado en onderzoekers van de Universiteit van São Paulo een tool die aanzienlijk nauwkeuriger is. Deze tool maakt gebruik van dronebeelden om individuen te identificeren en schat hun aantal in een bepaald gebied met behulp van AI. Eerder werd deze software gebruikt om vee te tellen, maar na aanpassingen kan de software nu ook mensen tellen.
Politieke fenomenen begrijpen
Ortellado en zijn team bedachten het idee voor deze tool uit frustratie over de onbetrouwbaarheid van opkomstcijfers bij politieke bijeenkomsten, verstrekt door de overheid en Braziliaanse media. “De cijfers verschilden enorm, en dat is cruciale informatie om politieke fenomenen te begrijpen,” zei Ortellado. “We wilden een objectieve parameter bieden. Nauwkeurige telling van menigten is wereldwijd al lang een probleem.”
De nieuwe AI-tool werd eind februari toegepast tijdens een steunbetuiging aan voormalig president Jair Bolsonaro op de Paulista Avenue in São Paulo. Bolsonaro’s team beweerde dat het de “grootste politieke gebeurtenis ooit” op deze locatie was, met meer dan een half miljoen aanwezigen. Het openbare veiligheidsdepartement van de staat São Paulo stelde zelfs dat er minstens 600.000 mensen waren.
Maar Ortellado en zijn team schatten met behulp van de AI-tool het werkelijke aantal aanwezigen op 185.000, minder dan een derde van de officiële schattingen. Volgens analisten kan deze tool een gamechanger zijn voor het verminderen van opgeblazen opkomstcijfers.
‘Controversiële kwestie’
“De omvang van een protest is van belang,” zegt Steven Feldstein van de Carnegie Endowment for International Peace thinktank. “Een kleine versus grote menigte is een belangrijk signaal voor een regime over de relatieve kracht van de oppositie, vooral in autoritaire omgevingen waar informatie anders moeilijk te verkrijgen is.”
Schattingen van menigten “zijn wereldwijd een controversiële kwestie” omdat ze met tienduizenden, soms miljoenen, kunnen verschillen, stelt Isabel Ortiz, hoofdauteur van de World Protests-studie. De omvang van demonstraties kan foutieve percepties creëren bij kiezers en analisten.
Een bekend voorbeeld hiervan betreft de opkomst bij de inauguratie van president Trump in 2017. Volgens Trump zelf waren er wel ‘een miljoen of anderhalf miljoen mensen’ aanwezig. Maar op basis van luchtbeelden concludeerden analisten dat er maar zo’n 600.000 mensen aanwezig waren, met conservatievere schattingen rond de 250.000 aanwezigen.
Foutmarge teruggebracht
Sinds 2015 hebben Ortellado en zijn team rechtse en linkse demonstraties in Brazilië bijgewoond om de toenemende polarisatie in politieke debatten te onderzoeken. Sinds de lancering in 2022 hebben ze hun tool geüpdatet en de foutmarge teruggebracht van 30% naar 12%.
De software heeft al interesse gewekt van andere Braziliaanse analisten en nieuwsredacties, die beginnen de methode te repliceren en de schattingen in nieuwsrapporten en wetenschappelijke artikelen op te nemen.
“Voor de tool werden deze cijfers altijd beïnvloed door politieke belangen, zowel van de overheid als de organisatoren van de protesten,” zegt Jonas Medeiros, directeur van een onafhankelijke politieke denktank in São Paulo. “Nu is het mogelijk om opkomstcijfers nauwkeuriger te analyseren en te begrijpen.”
(bron: Rest of world)