TutorialVideo

Seizoensovergangen à la NatGeo filmen met je drone: zo doe je dat

Misschien heb je de National Geographic-serie ‘Europe from above’ wel eens bekeken. Daar zitten fascinerende droneshots in waarbij in één vloeiende camerabeweging het landschap van winter naar zomer verandert, of vice versa. Dergelijke shots zijn met moderne cameradrones relatief eenvoudig zelf te maken. In deze tutorial leg ik uit hoe dat in zijn werk gaat.

Camerabewegingen herhalen

Drones zijn eigenlijk geavanceerde vliegende robots die zeer precies bewegingen in alle drie de dimensies kunnen herhalen. Met waypointmissies is het mogelijk om een bepaald traject – inclusief camerabewegingen – met willekeurige tussenpozen op exact dezelfde manier te herhalen. Op die manier kun je zeer creatieve video’s maken, bijvoorbeeld door de overgang van winter naar zomer in beeld te brengen. Maar ook een transitie van daglicht naar schemering is denkbaar. Of de verschillende fases in een bouwproject, die gedurende één langgerekt droneshot in beeld komen.

Onderstaande voorbeeldvideo maakte ik met behulp van een DJI Mavic 3 Pro. In januari nam ik de eerste serie beelden op, van het prachtig gelegen Hotel Jägerhof in het Passeiertal (te boeken via SNP natuurreizen). En afgelopen juni herhaalde ik de vlucht, gebruik makend van dezelfde waypointmissie. Daarna laadde ik beide shots in Final Cut Pro, waarin ik de transities aanbracht.

Het resultaat zie je hier:

Waypointmissie

Om overgangen zoals in bovenstaand voorbeeld te maken moet je er eerst voor zorgen dat je een bepaald traject op steeds dezelfde manier kunt uitvoeren. Dat doe je door gebruik te maken van een waypointmissie, waarbij de drone automatisch van punt naar punt vliegt. Daarbij kun je onder andere instellen hoe de camera gericht moet worden en welke actie de drone moet uitvoeren (zoals het starten of stoppen van een video-opname).

Door zo’n waypointmissie op verschillende momenten uit te voeren, krijg je een serie video’s met steeds dezelfde beweging die je als het ware kunt ‘stapelen’ in een videobewerkingprogramma. Door de video’s vervolgens in elkaar over te laten lopen, bijvoorbeeld door middel van een crossfade, krijg je de gewenste overgang. Maar je kunt ook andere effecten kiezen, zoals transities door middel van maskers, of de beelden simpelweg naast elkaar laten afspelen.

De meeste drones van dronemaker DJI zijn in staat om waypointmissies te vliegen. In ieder geval de Mini 4 Pro, Air 3, Mavic 3-serie en Inspire 3. Biedt je drone van zichzelf geen ondersteuning voor waypointmissies? Geen nood, dan kun je wellicht gebruik maken van apps als Litchi of DroneLink. En als die niet werken met jouw model drone, dan kun je eens kijken naar WaypointMap.

Stap 1: waypointmissie aanmaken

Begin met het plannen van je waypointmissie. Kies een locatie die je gedurende verschillende seizoenen wilt filmen. Zorg ervoor dat de locatie goed bereikbaar is en dat er geen obstakels zijn die tijdens de vlucht voor problemen kunnen zorgen. Gebruik de volgende stappen om de missie in te stellen:

Waypoints instellen: Open de vliegapp van je drone (DJI Fly) en selecteer de optie voor waypointmissies (het ‘slinger’-icoontje links in beeld). Voeg waypoints toe door op de kaart te tikken of door je drone steeds naar de gewenste locatie te vliegen en een waypoint op te slaan. Dit herhaal je net zo lang totdat je alle gewenste shots hebt voorgeprogrammeerd.

Camerahoeken bepalen: Stel bij elk waypoint in welke richting de camera moet kijken (door middel van een bijbehorende POI) en welke acties moeten worden uitgevoerd, zoals het starten of stoppen van de opname. Dit zorgt ervoor dat de camera consistent dezelfde scènes vastlegt en de video’s later eenvoudig zijn te ‘stapelen’.

Opslaan en testen: Sla de missie op en voer een testvlucht uit om te controleren of alle instellingen correct zijn en de drone veilig kan vliegen. Maak eventuele aanpassingen indien nodig. Zorg ervoor dat je kunt ingrijpen als de drone niet doet wat je had verwacht, zeker als je drone niet over obstakeldetectie beschikt.

Let op: vergeet niet om de missie na het aanbrengen van correcties nogmaals op te slaan en geef deze een herkenbare naam. Experimenteer ook met verschillende vliegsnelheden tijdens het uitvoeren van de waypointmissie. Vaak is 2,5 m/s (de standaardoptie) een prima snelheid. Een uitgebreide (engelstalige) tutorial over het maken van waypointmissies in DJI Fly vind je hier).

Het aanmaken van een waypointmissie in DJI Fly.

Stap 2: waypointmissie 2x of vaker uitvoeren

Nu de waypointmissie is ingesteld en getest, kun je deze op verschillende momenten in het jaar uitvoeren om de gewenste overgangseffecten te creëren.

Eerste opname: Voer de missie uit in het eerste seizoen (bijvoorbeeld winter) en neem de beelden op. Zorg ervoor dat de lichtomstandigheden goed zijn en dat je alle benodigde opnamen maakt. Begin de missie met een volledig opgeladen accu, om te voorkomen dat er halverwege een return to home wordt ingezet.

Voor het mooiste resultaat zorg je dat de camera op handmatige belichting staat voordat je gaat filmen, maar voorkom extreme over- of onderbelichting. Gebruik anders automatische belichting.

Tweede opname: Wacht tot het volgende seizoen (bijvoorbeeld zomer) en herhaal de waypointmissie. Idealiter zorg je ervoor dat de vluchtomstandigheden zo vergelijkbaar mogelijk zijn met die van de eerste opname (bijvoorbeeld tijdstip van de dag en weeromstandigheden).

Extra opnamen: Indien gewenst, kun je de missie meerdere keren uitvoeren om extra overgangseffecten te creëren, zoals van winter naar lente, zomer en tot slot herfst.

Let op: helaas biedt DJI Fly niet de mogelijkheid om waypointmissies op een eenvoudige manier te backuppen of exporteren. Na een reset van je controller, of het wisselen van smartphone waar DJI Fly op staat, ben je alle waypointmissies kwijt!

Stap 3: transities aanbrengen

Met de opnamen van verschillende seizoenen ben je klaar om de transities in je videobewerkingsprogramma aan te brengen.

Beelden importeren: Importeer de opnamen in je videobewerkingssoftware (zoals Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro, of DaVinci Resolve).

Videolagen stapelen: Plaats de video’s van de verschillende seizoenen op verschillende videolagen boven elkaar in de tijdlijn. Zorg dat de shots op exact hetzelfde moment starten en stoppen.

Overgangseffecten toepassen: Gebruik overgangseffecten zoals crossfades of maskers om de beelden naadloos in elkaar over te laten lopen. Experimenteer met verschillende effecten om het gewenste resultaat te bereiken.

Kleuraanpassing en fine-tuning: Pas de kleurcorrectie toe om de video’s visueel op elkaar af te stemmen en zorg ervoor dat de overgang natuurlijk oogt. Fine-tune de transities totdat je tevreden bent met het resultaat.

Let op: als gevolg van de onnauwkeurigheid van GPS kan het zijn dat de beelden niet precies overlappen. Zoom in dat geval een klein stukje in op alle lagen en gebruik afzonderlijke correcties op de horizontale en verticale as om de beelden naar elkaar toe te trekken.

Door de verschillende opnamen te ‘stapelen’ en gebruik te maken van fades verkrijg je de gewenste beeldovergangen.

Tot slot

Met een goed geplande waypointmissie en zorgvuldig uitgevoerde opnamen, kun je indrukwekkende seizoensovergangen vastleggen die niet zouden misstaan in een documentaire van National Geographic. Door de technieken en stappen in deze tutorial te volgen, kun je zelf aan de slag gaan met het maken van creatieve en dynamische dronevideo’s die de schoonheid van veranderende seizoenen vastleggen, of die de voortgang van een bouwproject op een leuke manier in beeld brengen.

Wil je meer lezen over het maken van dronevideo’s? Check dan mijn boek Dronevideo’s maken, met daarin tips over het vliegen met een drone, uitleg over camera-instellingen, monteren, en nog veel meer.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Seizoensovergangen à la NatGeo filmen met je drone: zo doe je dat

  • Heldere uitleg! Waypoint is niet overigens niet noodzakelijk, want mijn shots van mijn old skool handgestuurde Mini 2 zijn zowaar opgenomen in Europe from Above, aflevering Benelux. Was wel even goed mikken om het enigzins te laten overlappen met de aangeleverde beelden uit 1953. Niet zo’n strakke overgang als jouw beelden van het hotel maar wel leuk om te doen en gaaf om eigen beelden op tv terug te zien:
    https://youtu.be/qsFV4m53uTU

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier