Nieuws

Totaalverbod op DJI-drones stap dichterbij in VS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet aangenomen die ervoor kan zorgen dat de verkoop en het gebruik van DJI-drones in de toekomst wordt verboden in de VS. Als de wet wordt goedgekeurd door de Senaat, heeft dat verregaande consequenties voor hulpdiensten, bedrijven en recreanten die drones van DJI gebruiken. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar mogelijk ook wereldwijd.

DJI steeds verder onder druk

In de VS is er al jarenlang kritiek op het gebruik van Chinese high tech apparatuur, waaronder drones van marktleider DJI. Het vermoeden is dat DJI op grote schaal informatie van gebruikers verzamelt, zoals vluchtlogs, camerabeelden en persoonlijke gegevens. Deze gegevens zouden dan ingezien kunnen worden door de Chinese Communistische Partij en zo een veiligheidsrisico vormen voor de VS.

Ondanks talrijke ontkenningen van DJI dat het bedrijf zich bezighoudt met het verzamelen van gebruikersdata, externe security audits, en maatregelen om dergelijke beschuldigingen te weerleggen, zoals de introductie van Local Data Mode en Government Editions van zakelijke drones, zijn Amerikaanse politici niet overtuigd geraakt van de goede intenties van DJI. Iets wat niet los kan worden gezien van het toenemende anti-Chinese sentiment in de VS.

Countering CCP Drones Act

Mede aangewakkerd door een intensieve lobby van Amerikaanse droneproducenten ligt er nu een wetsvoorstel op tafel waarin het gebruik van DJI-drones boven Amerikaans grondgebied aan banden wordt gelegd. Het zou daarbij niet alleen gaan om een verbod op de introductie van nieuwe modellen drones in de VS, maar mogelijk ook om een verbod op het vliegen met reeds verkochte DJI-drones.

Wetsvoorstel H.R. 2864, beter bekend als de Countering CCP Drones Act, is vrijdagmiddag door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangenomen, als onderdeel van een groter wetsvoorstel dat de financiering van defensie regelt. Als de wet in zijn huidige vorm door de Senaat wordt aangenomen en door de president wordt ondertekend, kan dat grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse dronegemeenschap.

In eerste instantie zou de Amerikaanse telecomwaakhond FCC het mandaat krijgen om geen nieuwe DJI-drones meer toe te laten in het Amerikaanse frequentiespectrum. Het is zelfs denkbaar dat er een verbod komt op het gebruik van reeds verkochte DJI-drones. Daarmee zou DJI binnen korte tijd zijn marktleiderschap in de VS verliezen.

Marktverstoring

Het probleem is dat er amper goede alternatieven voor DJI-drones voorhanden zijn. Een verbod op DJI-drones zou zeer marktverstorend uitpakken. Er zijn wel concurrenten, maar over het algemeen zijn hun drones duurder, minder gebruiksvriendelijk en minder capabel dan die van DJI. Om die reden hebben tal van Amerikaanse bedrijven, overheidsorganisaties, hulpdiensten en recreatieve piloten in de loop der jaren gekozen voor drones van DJI, inclusief ondersteunende randapparatuur en software.

Als al die drones plotseling aan de grond moeten blijven, zijn de gevolgen niet te overzien. Om die reden hebben de afgelopen weken tal van individuele dronepiloten, opiniemakers en brancheorganisaties zich uitgesproken tegen de nieuwe wet. De vrees is dat een verbod op DJI-drones tal van sectoren die afhankelijk zijn geworden van drones jaren terugwerpt in de tijd, nog afgezien van de gigantische afschrijving op gedane investeringen. Er is zelfs sprake van dat de totale marktschade zou uitkomen op 116 miljard dollar.

Bewijs voor dataverzameling

Tegelijkertijd stapelen de vermoedelijke bewijzen voor grootschalige dataverzameling door DJI zich op. Beveiligingsonderzoekers hebben grote hoeveelheden data van DJI-gebruikers wereldwijd aangetroffen op een slecht beveiligde server, waaronder honderdduizenden vluchtlogs en lage resolutie thumbnails van dronebeelden. Ook zijn er recentelijk persoonlijke ID-gegevens, zoals paspoortscans, aangetroffen in die dataset.

Hoewel deze gelekte gegevens dateren uit 2017, geeft het feit dat DJI onlangs plotseling stopte met de mogelijkheid om flight logs te synchroniseren voor Amerikaanse gebruikers aan dat de dronemaker bezorgd is. Flight logs in combinatie met camerabeelden en gedetailleerde informatie over gebruikers kunnen in verkeerde handen grote veiligheidsproblemen opleveren. Denk aan opnamen van kritieke infrastructuur die door recreanten zijn gemaakt met drones zonder local data mode.

Een beveiligingsonderzoeker trof onder andere dronebeelden van kritische infrastructuur aan in een AWS datadump uit 2017. Bron: Kevin Finisterre

Internationale gevolgen

Een totaalverbod zou niet alleen grote gevolgen hebben in de VS, maar ook daarbuiten. Ten eerste zou DJI zich geconfronteerd zien met een veel kleinere afzetmarkt. Dat zou betekenen dat DJI-drones duurder worden, omdat de ontwikkelingskosten anders niet terugverdiend worden. Ten tweede kan het betekenen dat het tempo van innovatie flink omlaag gaat en er veel minder vaak nieuwe modellen worden geïntroduceerd, met minder nieuwe features. En ten derde is het niet ondenkbaar dat ook andere landen een verbod op DJI-drones gaan overwegen, geïnspireerd door of zelfs onder druk van de Amerikanen.

De komende weken kunnen beslissend zijn voor DJI en de wereldwijde dronemarkt. Talloze gebruikers, zowel recreatief als professioneel, en niet alleen in de VS maar ook daarbuiten, zullen getroffen worden door een Amerikaans verbod op DJI-drones. En het zal jaren duren voordat er goede alternatieven komen, àls die er al komen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

8 gedachten over “Totaalverbod op DJI-drones stap dichterbij in VS

 • Amerika is totaal van het padje. Kan er weinig van maken. Het is een hetze tegen China en Chinese produkten. DJI maakt fantastische producten waar geen Amerikaans merk aan kan tippen. Daarom dit gedrag en zeggen ze dat het onder het mom is van gebruikers informatie misbruiken, waar geen enkel bewijs voor is.

  Beantwoorden
  • Hetzelfde als Huawei die geen Google Android meer mag gebruiken, omdat ze gewoon niet kunnen hebben dat het zulke goede telefoons zijn.
   Terwijl Google in Nederland mogelijk een rechtszaak aan de broek krijgt, omdat ze – hoe ironisch wil je het hebben – Android-gebruikers afluisteren.

   Beantwoorden
 • Dit is een maatregel die helaas noodzakelijk is.
  De dataverzameling door DJI vanuit intenties die zijn opgelegd door de Chinese communistische partij moet stoppen en er is geen andere manier.
  Deze ingreep is eigenlijk veel te laat genomen, maar beter laat dan helemaal nooit.

  De keerzijde is dat er ruimte kan komen voor alternatieven: Chinese drones domineren de markt en er zijn weinig tot geen alternatieven uit Europa of de USA.

  Beantwoorden
 • Hetzelfde als Huawei die geen Google Android meer mag gebruiken, omdat ze gewoon niet kunnen hebben dat het zulke goede telefoons zijn.
  Terwijl Google in Nederland mogelijk een rechtszaak aan de broek krijgt, omdat ze – hoe ironisch wil je het hebben – Android-gebruikers afluisteren.

  Beantwoorden
  • Bahbah…. Doen onze regeringen dat ook niet…… De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet….. Woehaha

   Beantwoorden
 • Leon Schulpen

  Dit heeft voor zover ik weet niet alleen betrekking op DJI drones, maar alle DJI producten die een signaal uitzenden. Dus de ban zou ook gaan gelden voor de DJI FPV systemen, DJI action cams ed. alle DJI apparatuur die een draadloze verbinding gebruikt, zou dus niet meer mogen

  Beantwoorden
 • Het feit dat China niet het pad van de democratie gekozen heeft zoals 20 jaar geleden werd gedacht naast het feit dat de drone-technologie de belangrijkste wapentechnologie hedendaags op de markt is is een reden.
  De gekte van Putin die de gebieden van de sovjet invloedsfeer niet alleen terug wil maar ze ook daadwerkelijk militair aan het herwinnen is bewijst het gevaar van dictatoriale regimes.

  Beantwoorden
 • Jammer want kwalitatief goed spul voor een scherpe prijs en idd marktverstorend. Mocht het allemaal doorgaan, nog los van een Europees verbod, dan is dit wel een stimulans voor Europese drone ontwikkelaars.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier