Opmerkelijk

90-jarige dronepilote redt reekalfjes in Zwitserland

De 90-jarige Maya Aeby uit Zwitserland besloot na de dood van haar man om niet bij de pakken neer te zitten. Sterker nog, de hoogbejaarde dame besteedt haar tijd tegenwoordig op een wel heel nuttige manier: ze redt reekalfjes met behulp van een drone. Soms redt ze in de vroege ochtend wel twee of drie dieren per veld. Met haar verhaal hoopt ze anderen te inspireren om zich ook als vrijwilliger aan te sluiten bij een droneteam.

Reekalfjes redden

Maya Aeby woont in Riehen, een gemeente in het kanton Basel-Stadt. Op een eenzame oudejaarsavond, kort nadat haar partner was overleden, besloot ze tijdens een moment van verveling iets nieuws te proberen. Al surfend op het internet stuitte ze op de website van de vereniging Rehkitzrettung Schweiz.

Deze vereniging houdt zich bezig met het veiligstellen van reekalfjes tijdens het maaiseizoen door ze vanuit de lucht op te sporen met drones uitgerust met warmtebeeldcamera’s. Elk jaar sterven alleen al in Zwitserland minstens 1.700 reekalfjes in hoog gras door maaimachines, maar dankzij de inzet van drones door vrijwilligers kunnen tegenwoordig veel van deze jonge dieren worden gered.

‘Oude pruim’

Geïnspireerd door hun missie, stuurde Maya een e-mail aan de organisatie met de vraag of ze zich ook kon aanmelden als vrijwilliger. Ze sloot de e-mail af met de woorden: “Let wel, ik ben een oude vrouw – een oude ‘Zwätschge’ (pruim).”

Tot haar grote verrassing kreeg ze binnen acht uur een uitnodiging voor een introductiecursus eind januari in Bern. Maya accepteerde de uitnodiging en zette daarmee de eerste stap naar haar nieuwe roeping.

Hard werken

Na het afronden van de cursus werd Maya niet alleen de eerste vrouwelijke dronepiloot bij Rehkitzrettung Schweiz, maar ook de oudste. Het is wel hard werken: tijdens het maaiseizoen staat Maya vroeg op, soms al om 3 of 4 uur ’s ochtends, afhankelijk van het schema van de boeren die hun velden willen maaien.

Eerst laat Maya haar drone in een zigzagpatroon over velden vliegen, op een hoogte van 60 meter. De drone is uitgerust met een warmtebeeldcamera om de reekalfjes op te sporen. Zodra de drone terugkeert met de locaties van de waargenomen hotspots, neemt Maya de besturing over en leidt ze een jager of wildbeheerder naar de exacte locatie van de gevonden reekalfjes. Deze jonge dieren, vaak pasgeboren en nog nat van de geboorte, liggen verborgen in het hoge gras en zijn kwetsbaar voor de maaimachines.

Een drone overvliegt een te maaien grasveld. Bron: Verein Rehkitzrettung Schweiz/Rehkitzrettung.ch

Eén tot drie kalfjes per veld

Wanneer een reekalfje wordt gevonden, plaatst de wildbeheerder een kist over het dier en markeert de plek met een vlag. Zo ziet de boer waar hij moet opletten tijdens het maaien. Na het maaien worden de kisten weer verwijderd, zodat de reekalfjes veilig kunnen vertrekken.

Op een goede dag redt Maya zo één tot drie kalfjes per veld. Bij mooi weer wordt ze vaak door meerdere boeren benaderd, wat betekent dat ze op één dag meerdere velden kan afzoeken en nog meer dierenlevens kan redden.

Een pasgeboren reekalfje wordt veiliggesteld. Bron: Verein Rehkitzrettung Schweiz/Rehkitzrettung.ch

Jongeren inspireren

Maya beschrijft het gevoel van het redden van de reekalfjes als “waanzinnig goed.” Ze hoopt verder met haar verhaal ook jonge mensen te inspireren om iets te doen aan de tragische dood van pasgeboren reekalfjes. “Dit verhaal gaat niet om mij, maar om de dieren die gered kunnen worden.”

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Maya Aeby? In ons land zet Natuurdronenetwerk Nederland zich in voor het voorkomen van maaislachtoffers.

(bronnen: SRFRiehener Zeitung)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier