Incident

Nederlandse journalist gearresteerd wegens dronevlucht nabij EK-stadion

Een Nederlandse videojournalist is afgelopen vrijdag in Leipzig aangehouden door de politie omdat hij met zijn drone nabij het stadion vloog waar kort daarvoor de EK-voetbalwedstrijd tussen Nederland en Frankrijk had plaatsgevonden. Na het betalen van een borgsom en het achterlaten van zijn drone werd de man op vrije voeten gesteld. Hem hangt waarschijnlijk een boete boven het hoofd.

Dronevlucht in no-flyzone

Tijdens het gehele Europees kampioenschap voetbal is de Duitse politie extra alert op ongeautoriseerde dronevluchten nabij stadions, vooral vanwege de angst voor terroristische aanslagen, maar ook om de veiligheid van het publiek en de spelers te garanderen. De EK-stadions in de verschillende Duitse speelsteden zijn dan ook gemarkeerd als omvangrijke no-flyzones.

Een 27-jarige camerajournalist uit Utrecht was echter niet goed op de hoogte van de omvang van deze no-flyzones. Hij lanceerde zijn drone afgelopen vrijdagavond om 23.15 uur om beelden te maken van de omgeving van de Red Bull Arena, waar de wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk net was afgelopen. Hij stond op dat moment op 1,5 kilometer afstand van het stadion, in de veronderstelling dat hij daarmee genoeg afstand aanhield.

Na ongeveer een kwartier werd hij echter opgepakt door de politie vanwege het vliegen in de no-flyzone. De videomaker moest tweehonderd euro borgsom betalen en zijn drone tijdelijk afstaan. De zaak zal binnenkort voorkomen bij de Duitse rechter, waar waarschijnlijk een boete zal worden opgelegd. Na de rechtszaak zullen de drone en de borgsom worden teruggegeven.

Aanhouding gefilmd

Opmerkelijk is dat de onfortuinlijke videojournalist zijn aanhouding heeft gefilmd. Deze beelden werden afgelopen zondag getoond in de EK-vlog van SoccerNews.nl.

De gehele stad Leipzig en omgeving is aangemerkt als tijdelijke no-flyzone. Bron: dipul.de

(bron: SoccerNews – coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Nederlandse journalist gearresteerd wegens dronevlucht nabij EK-stadion

 • Alexander Kooistra

  Sensatiezoekers die de sector schaden. Hoe kan een ‘journalist’ nu niet op de hoogte zijn van basis drone-regels? Prutsers die wat aanklooien

  Beantwoorden
  • FG Bornem België

   Volledig akkoord Alexander. Op deze wijze brengen dergelijke onverlaten de correcte drone users in diskrediet. Niet te geloven voor een zogenaamde video journalist.

   Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   In Duitsland mag je, in tegenstelling tot Nederland, wel ‘s nachts vliegen met een drone in de Open categorie.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier