Pro

Breda mag als eerste gemeente BVLOS-vluchten vanuit dronebox gaan uitvoeren

Breda heeft als eerste Nederlandse gemeente een vergunning gekregen om op een bedrijventerrein proeven te doen met het vliegen van een drone zonder dat er een piloot in de buurt is. De drone opereert vanuit een docking station dat op afstand wordt bediend. Wethouder Carla Kranenborg-van Eerd nam het systeem afgelopen vrijdag in gebruik. Vanuit het stadskantoor gaf ze de opdracht om de drone te laten opstijgen vanaf bedrijventerrein Hazeldonk aan de Belgische grens.

Calamiteiten, monitoring en beveiliging

Dankzij de vergunning van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan Bredata – onderdeel van de gemeente Breda – testen met de inzet van een drone bij incidenten zoals bij een verkeersongeval of het afgaan van een brandalarm. Daarnaast wordt onderzocht of de drone meer structureel een belangrijke bijdrage kan leveren, bijvoorbeeld bij het monitoren van wegdekslijtage of het opsporen van zwerfvuil.

Een andere belangrijke toepassing betreft het beveiligen van uitgestrekte bedrijventerreinen. Vanuit de lucht kan de drone worden ingezet om inbraak, vandalisme en illegale dumping tegen te gaan. Tijdens eerdere testen werd onderzocht of het mogelijk is om verdachte personen, openstaande ramen en personen tussen vrachtwagens en gebouwen waar te nemen. Daarbij was het ook mogelijk om live dronebeelden direct door te sturen naar de politie.

Uniek is dat bij deze test één dronebox, van het type DJI Dock 2, wordt gebruikt door meerdere organisaties én dat deze drone niet meer in het zicht hoeft te zijn van de piloot (Beyond Visual Line Of Sight). Bredata voert de tests in de proeftuin op Hazeldonk uit samen met een grote groep partners, waaronder de veiligheidsregio, politie, organisaties voor weg- en terreinonderhoud, innovatieve bedrijven en verschillende afdelingen binnen de gemeente Breda.

Proeftuin Hazeldonk

Bredata maakt gebruik van proeftuinen om digitale technieken in de praktijk uit te testen. Als een van de proeftuinen is gekozen voor Hazeldonk omdat dit een complex gebied is. Het bedrijventerrein heeft een belangrijke economische functie, maar er is ook weinig sociale controle en er zijn veel verkeersbewegingen. En omdat het bedrijventerrein vlak bij de grens ligt, is het als gebied extra kwetsbaar voor criminele activiteiten.

Op dit moment worden in de proeftuin ook testen gedaan met de inzet van sensoren in het wegdek die signaleren of er een voertuig staat en met het onderzoek naar de mogelijkheden voor het bij elkaar brengen van data in een control tower voor een schone, hele en veilige omgeving. Innovaties die op Hazeldonk succesvol blijken te zijn, kunnen op die manier ook op andere bedrijventerreinen worden toegepast.

Regelgeving

Het verkrijgen van een vergunning voor BVLOS-vluchten is een complex proces dat aan strenge eisen en regels moet voldoen. De Europese regelgeving omtrent drones, vastgelegd in de verordening (EU) 2019/947, en de nationale implementatie hiervan, bepalen de voorwaarden waaronder deze vluchten mogen plaatsvinden. Dit omvat onder andere veiligheidsmaatregelen, opleiding en certificering van piloten, en verzekeringseisen.

Voor BVLOS-vluchten is een risicobeoordeling vereist om te waarborgen dat de vluchten veilig kunnen worden uitgevoerd zonder gevaar voor mensen en eigendommen op de grond. Verder mogen ze alleen worden uitgevoerd in a-typical airspace, om het risico op aanvaring met bemande luchtvaartuigen te minimaliseren.

Carla Kranenborg-Van Eerd, wethouder digitalisering, benadrukt daarnaast het belang van privacy. “Tegelijkertijd blijven we ons ook de vraag stellen of we de technologie verantwoord inzetten. Bij deze tests zijn we bijvoorbeeld alert op het beschermen van de privacy. De beelden die worden gemaakt, worden alleen maar gebruikt voor het oorspronkelijke doel. Want niet alles wat kan en mag, moet je ook willen.”

Voorbeeld voor andere gemeenten

Het initiatief van Breda kan als voorbeeld dienen voor andere gemeenten in Nederland en Europa die overwegen om drones in te zetten voor stedelijke toepassingen. Door deze innovatieve stappen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling en acceptatie van dronetechnologie in stedelijke gebieden.

Meer weten over de inzet van drones in en door gemeenten? Meld je dan aan voor het evenement ‘Drones in de gemeente’, dat donderdag 27 juni plaatsvindt bij test- en experimenteercentrum Unmanned Valley in Katwijk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier