Pro

Vodafone Duitsland vereenvoudigt drone-inspecties met nieuw online platform

Vodafone Duitsland heeft recent een innovatief online platform geïntroduceerd genaamd DroNet Hub. Dit platform is ontwikkeld om de complexiteit rondom commerciële drone-operaties te vereenvoudigen. In samenwerking met technologiepartner FlyNex, een specialist op het gebied van digitale gegevensverzameling, analyse en beheer, biedt Vodafone nu een allesomvattende oplossing voor bedrijven die drones willen inzetten voor dataverzameling.

Eenvoudige vluchtvoorbereiding

Een van de opvallende kenmerken van DroNet Hub is de mogelijkheid om de planningsfase van dronevluchten te stroomlijnen. Traditioneel omvat de planning van een dronevlucht verschillende stappen, waaronder naleving van luchtvaartvoorschriften, het beoordelen van weersomstandigheden en het bepalen van de optimale vluchtroute.

DroNet Hub vereenvoudigt dit proces door een intuïtieve interface te bieden die regelgevingsinformatie en realtime weersgegevens integreert, waardoor operators snel en nauwkeurig vluchten kunnen plannen. De gebruiker kan zich volledig richten op de uit te voeren inspectietaak, de software doet de rest. Met een paar muisklikken kan een missie worden gegenereerd die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet.

Veiligheid en naleving van regelgeving

Veiligheid en naleving van regelgeving zijn cruciaal voor drone-operaties. Daarom heeft Vodafone Duitsland geavanceerde functies in DroNet Hub geïntegreerd om ervoor te zorgen dat alle vluchten voldoen aan de strenge voorschriften van de luchtvaartautoriteiten.

Zo wordt er tijdens het voorbereiden van missies automatisch rekening gehouden met eventuele no-flyzones. Daarnaast worden gegevens van mobiele netwerken gebruikt om de connectiviteit en bevolkingsdichtheid langs een vluchtpad te analyseren, wat bijdraagt aan een veilige en gereguleerde vlucht.

Real-time tracking en data-analyse

Om de verkregen data snel te kunnen verwerken, biedt het platform real-time tracking en monitoring van dronevluchten via de “DroNet Connect Stream”-functie. Deze functie biedt een hoge datasnelheid van 500GB, uitbreidbaar tot 1 TB, waardoor een consistente overdracht van live data van de drone direct naar de Hub mogelijk is.

Het beheren en analyseren van de enorme hoeveelheid dronedata kan ook een uitdaging zijn. Vodafone’s DroNet Hub pakt deze uitdaging aan met robuuste data management- en analysetools. Het platform zorgt ervoor dat data van drones via 5G direct naar de cloud wordt gestuurd, waar deze kan worden verwerkt en geanalyseerd met behulp van geavanceerde AI-algoritmen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar biedt bedrijven ook bruikbare inzichten uit hun drone-operaties. Daarnaast is het mogelijk om 3D-modellen en digitale tweelingen te maken.

Toepassingen voor infrastructuurbeheer

Volgens Vodafone kan het gemakkelijker beheren van commerciële dronevluchten de manier waarop bedrijven hun infrastructuur monitoren, fundamenteel verbeteren.

“Industriële installaties, elektriciteitsmasten en windparken vereisen vaak complexe inspectie en onderhoud, wat zowel kostbaar als risicovol is. Drones kunnen infrastructuur monitoren op structurele schade zonder dat personeel ter plaatse hoeft te zijn en kunnen snel belangrijke bouwstenen vastleggen voor de creatie van digitale tweelingen. DroNet Hub maakt drones nu toegankelijker voor alle bedrijven in Duitsland,” stelt een woordvoerder van het bedrijf.

(foto’s: Vodafone Duitsland)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier