Pro

Drone-luchtbrug voor medische monsters binnenkort van start in Luxemburg

In Luxemburg wordt binnenkort een gespecialiseerde drone geïntroduceerd voor het transport van medische monsters. De eerste vluchten staan gepland voor juli. Het doel van project GRIFFIN is de haalbaarheid van het gebruik van drones voor medisch transport binnen het Groothertogdom te onderzoeken. Aanvankelijk zal de drone bloedmonsters vervoeren van een ziekenhuis naar een laboratorium.

Vierledig doel

Het project wordt geleid door Luxembourg Air Ambulance (LAA), die haar luchtvaartexpertise als projectmanager inzet. Na het verkrijgen van de certificering voor commerciële drones, hebben LAA-medewerkers onlangs uitgebreide training voor Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) vliegen gevolgd bij de dronefabrikant RigiTech in Zwitserland.

Het project heeft vier doelen:

  1. Verbetering van de snelheid en veiligheid van medische transporten.
  2. Verduurzaming van het transport door de CO2-uitstoot te verminderen.
  3. Voorkomen van filevorming op de grond.
  4. Eenvoudig toezicht en opvolging van de transporten.

Eiger delivery drone

In mei 2024 werd de Eiger delivery drone van RigiTech geleverd aan LAA. Deze drone, die ook door het medical drone consortium in Nederland wordt gebruikt, heeft een laadcapaciteit van 3 kilogram in een speciaal ontworpen medisch bagagecompartiment. Dit compartiment biedt plaats aan maximaal 180 bloedbuizen, minstens drie bloedzakken of diverse medische benodigdheden.

De drone zal vliegen op een hoogte tussen de 80 en 120 meter en heeft een kruissnelheid van 100 km/uur. Met een bereik van ongeveer 100 kilometer belooft de Eiger ongeëvenaarde snelheid en efficiëntie in het vervoer van medische voorraden. Volgens RigiTech vermindert deze methode de CO2-uitstoot met 95% in vergelijking met wegtransport.

Testfase bijna afgerond

Op dit moment is de certificering voor de aangewezen vliegroute van de drone in volle gang. De eerste testvluchten met de Eiger zijn uitgevoerd in juni 2024, met de eerste transportvlucht verwacht in juli 2024, zodra de routecertificering en alle tests zijn afgerond.

Het samenwerkingsverband achter GRIFFIN, opgericht in juli 2023, omvat Laboratoires Réunis, Luxembourg Air Ambulance S.A., POST Luxembourg en Santé Services. Deze organisaties onderzoeken gezamenlijk de potentiële voordelen van dronetechnologie voor het afleveren van medische monsters in Luxemburg als onderdeel van dit innovatieve project.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier