Achtergrond

Een decennium Dronewatch: terugblik en toekomst

Op 1 juli 2024 is het precies tien jaar geleden dat de website dronewatch.nl online ging. Wat begon als een hobbyblog is uitgegroeid tot een informatieve website met duizenden artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Met honderdduizenden bezoekers per jaar heeft Dronewatch een reputatie opgebouwd als belangrijke bron voor nieuws, reviews en regelgeving rondom drones, voor zowel hobbyisten als professionals in de dronewereld.

Hoe het begon

Op 23 mei 2014 kreeg ik mijn eerste drone in handen: een ‘ready to fly’ DJI Phantom 2 Vision+, met camera en al. Ik had toen niet kunnen bedenken hoe dat moment mijn leven zou veranderen en hoe de dronesector zich zou ontwikkelen van een nichemarkt tot een professie die nu in menige industrie is doorgedrongen.

Ik was meteen diep onder de indruk van de techniek en de creatieve mogelijkheden die deze vliegende camera bood. Van regelgeving had ik nog geen idee, goede informatie was nauwelijks te vinden. De eerste locatie waar ik de drone ging uitproberen was Kinderdijk. Toen nog vielen de monden open van luchtbeelden van molens, tegenwoordig kijkt men niet meer op van zulke opnames. Sterker nog: bij Kinderdijk zijn drones niet bepaald welkom meer.

Van hobbyblog naar ‘dronebaan’

Al vrij snel nadat ik die eerste drone had gekocht, begon ik in mijn vrije tijd een blog over drones: Dronewatch. Dat was op 1 juli 2014: de website bestaat op 1 juli 2024 dus precies tien jaar. In die periode heb ik ruim 4.300 artikelen geplaatst. Op een handjevol gastbijdragen na heb ik alle artikelen en reviews zelf geschreven. Ook tijdens weekenden en vakanties gaat het schrijven door. Dat is soms best een uitdaging!

In de beginperiode nam het aantal bezoekers op de website snel toe, want drones werden steeds populairder. Eind 2015 zegde ik mijn toenmalige baan op om fulltime aan de slag te gaan met drones. Door ermee te vliegen, te filmen en fotograferen, erover te schrijven, te vertellen, te presenteren, etc. Ik schreef daarnaast twee boeken over drones (“Dronefotografie” en “Dronevideo’s maken”), die beiden meerdere keren herdrukt zijn. Ook stond ik aan de wieg van het forum DronePilots.nl.

De Phantom 2 Vision+ waarmee ik begon werd ingeruild voor een Phantom 2 met GoPro, toen een Phantom 3 Pro, Phantom 4, Phantom 4 Pro, Mavic 2, Inspire, enzovoort. Onderhand heb ik misschien wel met veertig of vijftig verschillende typen drones gevlogen. Het merendeel van dronebouwer DJI, maar ook met andere merken en modellen, zoals de Parrot Anafi en Yuneec Typhoon H. Al die drones heb ik uitgebreid beschreven in reviews op Dronewatch.

Mee met de regelgeving

In 2014 stond de regelgeving voor drones nog in de kinderschoenen. Als amateurvlieger kreeg ik te maken met de Regeling modelvliegen. Later werd dat de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen (ROABL). Als eerste operator in Nederland verkreeg Dronewatch in 2016 het ROC-light. Later werd dat uitgebreid naar een volledige ROC-vergunning.

Tegenwoordig is Dronewatch een van de paar honderd operators in Nederland met een Operationele Autorisatie voor de Specific categorie. Die wordt steeds belangrijker, want helaas lijkt het erop dat het vliegen in de Open categorie steeds meer aan banden wordt gelegd, onder meer door de introductie van nieuwe no-flyzones.

Geen belangenclub, wel een stem

Hoewel Dronewatch geen leden heeft en formeel gezien geen belangen vertegenwoordigt, word ik vaak uitgenodigd om een stem te geven aan een grote groep onvertegenwoordigde dronevliegers. Ik heb een goed idee van wat er onder dronevliegers leeft, en ook omdat ik zelf met drones vlieg weet ik tegen welke obstakels je zoal aanloopt in de praktijk, bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving.

Tegelijkertijd zie je dat er helaas steeds vaker een negatief sentiment heerst als het gaat om drones. Veel mensen vinden drones in de leefomgeving potentieel verstorend of ze zijn bang voor een inbreuk op de privacy. Of erger nog, er zijn dronevliegers die (bewust) alle regels aan hun laars lappen en een bedreiging vormen voor de luchtvaartveiligheid. De dronesector heeft wat dat betreft wel een uitdaging, vooral op het gebied van kennisontwikkeling en verantwoordelijkheid.

Toekomst

Na 10 jaar Dronewatch heb ik nog steeds geen gebrek aan inspiratie. Er zijn zoveel ontwikkelingen, dat ik niet bang ben dat ik zonder onderwerpen kom te zitten. Van elektrische dronetaxi’s tot pakketbezorgende drones, van geavanceerde vliegende inspectierobots tot de minder leuke ontwikkelingen zoals de bewapening van drones: dit vakgebied blijft de gemoederen nog wel even bezighouden en we zullen in ons dagelijkse leven steeds vaker te maken krijgen met drones.

Ik hoop daar nog lang verslag van te kunnen blijven doen en natuurlijk regelmatig op pad te gaan om zelf met drones te vliegen. Ondertussen gaat de berichtgeving op Dronewatch natuurlijk gewoon door, met als streven elke dag minimaal één artikel te plaatsen!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

15 gedachten over “Een decennium Dronewatch: terugblik en toekomst

 • William van Beek

  Gefeliciteerd Wiebe! Veel gebeurd in 10 jaar! Suc6 met de volgende 10!

  Beantwoorden
 • Frank Janssen

  Gefeliciteerd Wiebe,
  Ik lees dagelijks je artikelen en geniet maar leer er ook veel van. Je site is een heel uitgebreid naslagwerk geworden. Ik hoop dat je er nog lang mee door gaat.
  Nogmaals bedankt voor alle mooie artikelen!

  Beantwoorden
 • Joop H. de Jong

  Van Harte Gefeliciteerd.
  Fijn om te lezen dat je nog inspiratie genoeg hebt.
  Dat betekend namelijk dat we er nog van kunnen blijven genieten.

  Beantwoorden
 • Mooie mijlpaal, goed werk. Fijn ook dat je af en toe ook mee doet aan de reacties. Top!

  Beantwoorden
 • Hans Geurtsen

  Hoi Wiebe, gefeliciteerd! Ik volg je artikelen al 10 jaar! In dit artikel zeg je “ helaas lijkt het erop dat het vliegen in de Open categorie steeds meer aan banden wordt gelegd, onder meer door de introductie van nieuwe no-flyzones”. Is dat echt wat je verwacht…? Ik zie gelukkig nog steeds voldoende legale gebieden waar ik met mijn drone kan vliegen, dus ik hoop niet dat je voorspelling uitkomt…

  Beantwoorden
 • Jan van Uffelen

  Beste Wiebe, gefeliciteerd met deze mijlpaal!
  Elke avond na de koffie bekijk ik de site van DroneDJ en Dronewatch en heb daarmee het idee aardig op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de dronewereld.
  De afgelopen 12 jaar heb ik diverse drones aangeschaft en waren je latere reviews daarbij soms doorslaggevend om ze te kopen.
  Veel succes de komende jaren.

  Beantwoorden
 • Avatar foto Wiebe de Jager

  Dank aan allen voor de warme woorden. Dat motiveert om door te blijven werken aan Dronewatch.

  @Hans, ja, ik denk dat er steeds meer no-flyzones bijkomen. Natuurgebieden/Natura 2000, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten… reken maar dat ze een sterke lobby richting IenW voeren om drones uit de Open categorie te weren uit ‘hun’ gebieden. Gevolgd door steden, industriegebieden, recreatiegebieden, etc etc. Helaas is de dronesector onvoldoende in staat om zich te verenigen en een goed weerwoord te bieden.

  Beantwoorden
 • Het is dus jouw schuld dat we niet meer welkom zijn op de Kinderdijk, haha. Grapje. Gefeliciteerd! 🥳

  Beantwoorden
 • Proficiat, Wiebe!
  Superbedankt voor wat ik op je webiste allemaal heb geleerd!
  En blijf strijden voor de rechten van droners, want er komen, vaak onterecht, ook veel regenstanders bij!

  Beantwoorden
 • Hey Wiebe, ook ik schaar mij graag als een vaste lezer van jouw artikelen. Heb er veel van geleerd als beginnend Drone piloot, dus ga aub zo door!

  Beantwoorden
 • Hoe mooi kan het zijn om van je hobby je beroep te maken, des te mooier wanneer je al je kennis en ervaring op dergelijke vlotte manier kan en wil delen met anderen, keep up the good work!

  Beantwoorden
 • Hallo Wiebe,
  Ik lees elke keer met veel interesse jouw nieuwsberichten, ook heb ik al jouw boeken in mijn bezit en heb daar veel van geleerd. Ga vooral zo door.
  groeten Rudy

  Beantwoorden
 • Gefeliciteerd Wiebe.

  Je bent inderdaad al heel lang een waardevolle bron van kennis in het steeds dichter wordende woud van droneregels.
  Dank voor de positieve kijk op met name de goedbedoelende groep recreatieve dronegebruikers.
  Laten we vooral niet vergeten dat de drone iets moois is waar veel mensen ook gewoon voor hun plezier gebruik van maken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier