Incident

72-jarige Amerikaan gearresteerd na beschieten van Walmart bezorgdrone

Een 72-jarige man uit Lake County, in de Amerikaanse staat Florida, is deze week gearresteerd wegens het beschieten van een bezorgdrone van Walmart die boven zijn huis vloog. Dennis Winn, woonachtig in Clermont, vuurde een schot af met zijn 9-millimeter handvuurwapen op de drone die op dat moment een proeflevering uitvoerde in de straat waar hij woont, aldus de politie.

Beschieting en arrestatie

De bezorgdienst die de drones opereert, voerde testvluchten uit in de buurt van Winn om potentiële klanten aan te trekken. Het bezorgpunt bevond zich recht voor het huis van Winn in een doodlopende straat. Winn, die op dat moment bezig was met onderhoud aan zijn zwembadpomp, zag de drone overvliegen. Volgens zijn arrestatieverklaring ging hij vervolgens zijn huis binnen, haalde zijn pistool uit de kluis en vuurde een schot af op de drone.

Aan de agenten van het Lake County Sheriff’s Office verklaarde Winn dat hij dacht dat de drones hem bespioneerden. Hij was zich er ook van bewust dat Walmart drones begon te gebruiken voor leveringen. Toen de agenten hem echter vertelden dat hij een Walmart-drone had neergeschoten, reageerde hij verbaasd met: “Echt waar?”

Schade en gevolgen

De drone, die ondanks de schade zelfstandig terug kon vliegen naar het vertrekpunt bij een lokale Walmart, heeft naar schatting $2.500 aan reparaties nodig, volgens de verklaring. In de payloadbox onder de drone werd een kogelgat aangetroffen.

Vertegenwoordigers van het dronebedrijf waren aanwezig bij het bezorgpunt voor Winns huis en konden hem identificeren voor de politie. Winn werd woensdag gearresteerd op beschuldiging van het afvuren of gooien van een dodelijk projectiel op woningen, vaartuigen of voertuigen, criminele schade van $1.000 of meer en het afvuren van een vuurwapen in het openbaar of op woonterrein.

Droneleveringen in opmars

Walmart experimenteert sinds 2021 met droneleveringen in de VS. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 30.000 bestellingen per drone bezorgd. Sinds kort is de optie voor dronebezorging toegevoegd aan de Walmart-winkelapp. Walmart CEO Doug McMillon heeft aangekondigd dat het bedrijf tegen het einde van dit jaar in staat zal zijn om droneleveringen te verrichten voor 75% van de regio Dallas-Fort Worth.

Niet iedereen zit echter te wachten op de overvliegende drones. “Waarom vliegt er überhaupt een drone boven privéterreinen? Walmart of elk ander bedrijf zou niet boven privéterrein mogen vliegen. [..] Walmart zou aangeklaagd moeten worden voor inbreuk op de privacy. Straks hebben we militaire of politiedrones die zonder reden of verdenking van een misdaad illegale zoekacties uitvoeren”, stelt een bezorgde inwoner in een reactie op de arrestatie van Winn.

“Waarom geven we onze privacy op, en waarvoor? Een tas boodschappen die naar onze voortuin wordt gevlogen?! Hebben we hiermee ingestemd door te stemmen op een wetsvoorstel dat Walmart toestaat onze privacy te schenden? Of heeft iemand gewoon aangenomen dat we niet zouden opletten?”, schrijft iemand anders.

(bron: Orlando Sentinel)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier