Primeur in Vlaanderen: drone zaait voor het eerst akker in
In de nabije toekomst zouden landbouwers drones kunnen gebruiken voor het zaaien van nieuwe gewassen in plaats van zware machines. Dit kan vooral nuttig zijn op akkers die in slechte staat verkeren. Het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft de zaaidrone deze week gedemonstreerd en spreekt van vele voordelen. Het probleem is echter dat de regelgeving nog niet goed voorziet in deze toepassing.
Verschillende voordelen
De zaaidrone, een gemodificeerde sproeidrone van DJI, werd donderdag door ILVO gedemonstreerd op een veld in Hansbeke tijdens de jaarlijkse demodag op het Proefplatform Agro-ecologie. Voor de demonstratie is een samenwerking aangegaan met Agriflight, het eerste bedrijf in Vlaanderen dat toestemming kreeg om met drones te zaaien en bemesten.
Tijdens de demodag werd gedemonstreerd hoe de drone kan worden ingezet om winterrogge in te zaaien. Jonathan Van Beek van ILVO legt uit hoe dat werkt: “Onder de drone hangt een zaaimodule met een ronddraaiende schijf die de zaadjes kan verspreiden zoals ingesteld in de machine.”
Verschillende voordelen, maar wetgeving loopt achter
De zaaidrone biedt verschillende voordelen, aldus Van Beek: “Landbouwers hoeven de akker niet voor te bereiden. Vooral op slecht onderhouden akkers is het een voordeel dat er geen zware machines nodig zijn die de bodem belasten. Bovendien kunnen we de zaadjes tussen een bestaand gewas laten vallen. Wanneer dit gewas wordt geoogst, zijn de nieuwe zaadjes al aan het ontkiemen, wat zorgt voor een bijna constante grondbedekking. Dit vermindert de groei van onkruid en daarmee ook de noodzaak voor onkruidverdelgers. Daarnaast verbetert de kwaliteit van de bodem door de constante groenbedekking.”
Hoewel de voordelen duidelijk zijn, blijft er één groot nadeel bestaan: het ontbreken van een wettelijk kader voor het gebruik van de zaaidrone. Van Beek legt uit: “Er worden wel licenties gegeven aan dronepiloten, mogelijk ook aan landbouwers, maar de wetgeving is nog niet afgestemd op deze innovatie.”
Toekomstperspectieven
ILVO wil niet suggereren dat zaaidrones alle landbouwmethoden zullen vervangen. Van Beek benadrukt: “We willen enkel aantonen dat zaaidrones zeer nuttig kunnen zijn voor specifieke toepassingen.” Naast de zaaidrone presenteerde ILVO ook andere innovatieve technologieën die voordelig kunnen zijn voor de landbouwsector.
De introductie van de zaaidrone markeert een belangrijke stap in de modernisering van de landbouw. Door het verminderen van de bodembelasting en de groei van onkruid kan deze technologie bijdragen aan duurzamere landbouwpraktijken. Echter, voor een bredere adoptie is het noodzakelijk dat de wetgeving wordt aangepast om het gebruik van zaaidrones volledig te integreren in de agrarische sector.
(bron: ILVO)
Ook in Nederland worden op dit moment proeven gedaan met het zaaidrones door enkele bedrijven.
Zo zijn wij bijvoorbeeld aan het onderzoeken op welke manier groenbemesters het beste ondergezaaid kunnen worden.