ProProductnieuws

Nieuwe Iridium-terminal maakt videostreaming van drones via satellietnetwerk mogelijk

Steeds meer toepassingen van drones vertrouwen op mobiel internet, bijvoorbeeld voor de overdracht van live videobeelden tijdens BVLOS-vluchten. In afgelegen gebieden of op zee is er echter meestal geen 5G beschikbaar. De nieuwe PLANET 9770 UAV-F serie van Videosoft en Atmosphere biedt hiervoor een oplossing: de terminal maakt videostreaming via het Iridium-satellietnetwerk mogelijk.

Ultralage bandbreedte

Het streamen van live video kan enorme hoeveelheden bandbreedte verbruiken. Dit is meestal geen probleem bij het gebruik van een 5G-breedbandverbinding, maar het kan heel anders zijn bij het streamen van video via satellietnetwerken. De bandbreedte over satellietnetwerken is vaak zeer beperkt en zelfs wanneer deze beschikbaar is, kunnen de kosten voor een dataverbinding snel oplopen.

Om toch live videobeelden vanuit drones via satelliet over te brengen, is Videosoft, gespecialiseerd in ultralage bandbreedte streamingtechnologieën, een samenwerking aangegaan met hardwareproducent Atmosphere. Het resultaat is ’s werelds eerste Iridium-gecertificeerde 5G/Iridium-terminal voor onbemande luchtvaartuigen, met ingebouwde lage bandbreedte real-time videostreaming mogelijkheden.

Zowel satelliet als 5G

De PLANET 9770 UAV-F module kan zich verbinden met zowel het Iridium Certus 100 satellietnetwerk als met 5G mobiele netwerken. In satellietmodus biedt het een IP-gebaseerde onlineverbinding met snelheden tot 88 kbps downstream en 22 kbps upstream. Bij 5G kan dat oplopen naar 615 Mbs. Om de lage bandbreedtes te kunnen gebruiken voor stabiele videotransmissie, wordt gebruikgemaakt van Videosoft’s Ultra-Low-Bandwidth Streaming technologie, geoptimaliseerd voor videofeeds bij bandbreedtes tussen 4 kbps en 500 kbps.

Om dat mogelijk te maken is de module uitgerust met een Iridium Certus 9770 modem voor satellietcommunicatie en een EM9191-chip voor LTE/5G-mogelijkheden. Daarnaast bevat de module een GNSS-ontvanger om de drone te kunnen lokaliseren. Het geïntegreerde “PLANET” softwaresysteem is toegankelijk via een webbrowser, waarmee ook de videostreaming-dienst kan worden beheerd.

Alle gegevens worden opgeslagen op een geïntegreerde SSD. De benodigde antenne voor satellietcommunicatie weegt 134 gram en heeft een diameter van 8 centimeter. De module zelf meet 175 x 120 x 50 mm en weegt 810 gram.

Toepassingen en voordelen

Het gebruik van satellietverbindingen voor drones biedt aanzienlijke voordelen, vooral in gebieden zonder betrouwbare mobiele dekking. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor diverse toepassingen zoals langeafstands-surveillance, inspecties, noodhulp, pakketvervoer en wetenschappelijke onderzoeken in afgelegen gebieden.

De integratie van 5G en satellietcommunicatie in één terminal biedt flexibiliteit en betrouwbaarheid voor drone-operaties, ongeacht de locatie. Dit maakt het PLANET 9770 UAV-F systeem een waardevolle aanvulling voor operaties in uitdagende omgevingen waar betrouwbare gegevensoverdracht essentieel is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier