Incident

4th of July droneshow bij Seattle gaat mis: 55 drones landen in het water

Op de avond van 4 juli 2024, tijdens de feestelijke Independence Day-vieringen, vond een spectaculaire droneshow plaats in een voorstad van Seattle. Het evenement beloofde een betoverende lichtshow met 200 drones die de nachtelijke hemel boven een meer zouden verlichten. Helaas verliep niet alles volgens plan. Als gevolg van een storing schoten de drones in failsafe, waarna 55 toestellen in het water belandden.

Storing leidt tot zinkende drones

Een reporter van een lokale nieuwszender legde het begin van de show vast en zag hoe meerdere drones onverwachts in het meer stortten. Iemand met een boot kwam snel in actie en probeerde de drones te bergen, maar ontdekte dat deze naar de bodem van het meer waren gezonken, sommige met hun lichten nog aan. In totaal gingen 55 van de 200 drones verloren.

De stad SeaTac reageerde vrijdag met een persbericht waarin werd bevestigd dat de show te kampen had met een “technische storing, waardoor tientallen drones onbruikbaar werden.” De leverancier van de droneshow, Great Lakes Drone Company, onderzoekt momenteel de oorzaak van de storing. Volgens de leverancier lag de oorzaak buiten de controle van de drone-operator.

‘Plotseling verlies van GPS’

Mathew Quinn, eigenaar en CEO van Great Lakes Drone Company, verklaarde dat de droneshow te maken kreeg met “een plotseling verlies van GPS-signaal op verschillende drones, waardoor deze in een failsafe-landingsmodus gingen.” Quinn voegde eraan toe dat de piloot maatregelen nam om de show te stoppen en de drones terug te laten keren naar hun vertrekpunt. Tijdens dit proces verloren echter nog meer drones hun GPS-signaal, waardoor ze niet meer konden terugkeren naar hun opstijglocatie.

Op dit moment is de oorzaak van de verstoring onbekend en wordt deze onderzocht door het vluchtteam en de autoriteiten. Ondanks de technische problemen kon de show vroegtijdig worden beëindigd zonder dat iemand gewond raakte.

Het incident roept ook vraagtekens op aangaande het zogenaamd milieuvriendelijke karakter van droneshows. “$40.000 door de stad uitgegeven aan de droneshow. Naburige steden hebben $25.000 tot $30.000 betaald voor vuurwerk. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar drones met lithiumbatterijen die naar de bodem van het meer gaan, klinkt voor mij niet milieuvriendelijk”, merkt de reporter op.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat een droneshow als gevolg van een storing letterlijk en figuurlijk in het water valt. Vorig jaar belandden in Melbourne honderden drones in het water in een soortgelijk incident. En dit voorjaar waaiden in China 400 drones weg nadat een plotselinge harde wind opstak.

Opmerkelijk is dat hetzelfde bedrijf, Great Lakes Drone Company, eerder betrokken was bij een ander opmerkelijk incident tijdens een droneshow. Hierbij raakte een vrouw in Las Vegas gewond aan haar oog nadat een drone uit koers raakte en haar in het gezicht trof. De vrouw klaagde vervolgens het hotel aan dat de droneshow als entertainment aanbood.

(bron: Kiro Newsradio)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “4th of July droneshow bij Seattle gaat mis: 55 drones landen in het water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier