Brits onderzoeksbureau publiceert rapport over botsing tussen minidrone en zweefvliegtuig
Een recent rapport van de Britse Air Accidents Investigation Branch (AAIB) onthult de details van een incident in oktober 2023 waarbij een historisch zweefvliegtuig in botsing kwam met een DJI Mini 2 drone. Het incident vond plaats tijdens de landing op Dunstable Airfield in Bedfordshire. Het zweefvliegtuig raakte licht beschadigd, de inzittenden kwamen er zonder verwondingen vanaf. Het is de eerste gedocumenteerde botsing tussen een drone en een bemand luchtvaartuig in het VK.
Het incident
Op 7 oktober 2023 in de namiddag naderde het historische Slingsby T.21B zweefvliegtuig, gebouwd in 1947, het vliegveld voor de landing. Op ongeveer 30 meter boven de grond zagen de piloot en zijn passagier plotseling een kleine drone, die enkele seconden later rakelings langs het hoofd van de passagier scheerde en tegen de voorrand van de linker vleugel botste.
Ondanks de onverwachte botsing slaagde de piloot erin het zweefvliegtuig veilig aan de grond te zetten. De schade aan het zweefvliegtuig bleek uiteindelijk oppervlakkig te zijn.
Onderzoek en bevindingen
Het onderzoek door de AAIB onthulde dat de DJI Mini 2 drone, die slechts 249 gram weegt en uitgerust is met een camera, bewust in de vliegroute van het zweefvliegtuig werd gevlogen.
Uit de log- en videobeelden van de drone, die door twee jonge individuen na het incident werden gedeeld met een getuige, bleek dat de drone vanaf een openbare parkeerplaats op Dunstable Downs werd bestuurd. De beelden toonden ook aan dat de drone de glider in het vizier had en zich precies in het landingstraject bevond op het moment van de botsing.
Dronepiloten te jong
Volgens de Britse luchtvaartregels valt een drone onder de categorie van luchtvaartuigen. De Air Navigation Order Artikel 241 stelt duidelijk dat een persoon geen luchtvaartuig roekeloos of nalatig mag laten vliegen op een manier die een gevaar vormt voor personen of eigendommen. De betrokken DJI Mini 2 vereiste een Operator ID conform de UK Regulation (EU) 2019/947, zoals uiteengezet in de Drone Code van de Civil Aviation Authority (CAA).
Het onderzoek bracht aan het licht dat de jonge bestuurders van de drone te jong waren om een Operator ID te verkrijgen, wat betekent dat de drone niet conform de regelgeving werd bestuurd.
Gewaarschuwd
Overigens waren de beheerders van het betreffende vliegveld al eerder gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een botsing met een drone. Een professionele dronepiloot merkte al in 2022 in een e-mail op dat het betreffende vliegveld niet als no-flyzone staat aangemerkt in het geofencingsysteem van drones.
By ons op de club hebben we al een paar keer gehad dat het bijna raak was met een drone. Ik dacht 2 keer in de laatste paar jaar. En dat op 100ft in een CTR! En laatst ook eens op het strand gezien dat een drone op 1000ft zat langs het strand, daar vliegt ook veel verkeer. Wees voorzichtig!