Opmerkelijk

Veel kritiek op FPV-droneshots tijdens Formule 1 in Hongarije

Afgelopen weekend vond de Grand Prix van Hongarije plaats. Naast de commotie rond Max Verstappen, die na een aanvaring met Hamilton naast een podiumplek greep, was er veel kritiek op de FPV-droneshots die tijdens de race werden ingezet. Op X stroomde het binnen met klachten over de dronebeelden, waarbij veel kijkers hun onvrede uitten over de kwaliteit en het nut van deze opnamen.

Shots van actiesporten

FPV-drones worden steeds vaker ingezet voor spectaculaire opnamen van actiesporten. Deze snelle en wendbare drones zijn bij uitstek geschikt om skiërs of mountainbikers te volgen tijdens een afdaling. In de autosport zijn we al bekend met indrukwekkende opnamen van driftende rallyauto’s. Dankzij de toegenomen snelheid van FPV-drones is het zelfs mogelijk om een F1-auto te volgen, zoals Dutch Drone Gods onlangs demonstreerden. De snelheid, dynamiek en het dicht op de actie zitten maken de FPV-shots in al deze gevallen bijzonder.

Toch kon de inzet van een FPV-drone tijdens de F1 in Hongarije de kijkers niet bekoren. Op X regende het klachten over de dronebeelden. Een gebruiker schreef: “Serieus, wat voor zin heeft die dronecamera? De perspectieven zijn vreselijk en het voegt niets toe!” Een ander voegde daaraan toe: “Deze dronebeelden zijn vreselijk. Te langzaam en niet dichtbij genoeg om het spannend te maken.”

Afstand houden en schuin hangen

De teleurstellende FPV-beelden zijn voornamelijk het gevolg van strenge veiligheidseisen. De drone moet voldoende afstand houden van zowel de racewagens als het publiek. Bovendien is de camera voorzien van een groothoeklens, waardoor er ogenschijnlijk nog meer afstand tot de actie wordt gecreëerd. En in de bochten en bij een beetje zijwind hangt een FPV-drone al snel erg scheef, wat onder andere tot de volgende reacties leidde:

Wellicht dat er in de toekomst meer mogelijkheden komen om met FPV-drones te vliegen tijdens de Formule 1, zonder dat de veiligheid in het geding komt. Tot die tijd is het misschien verstandiger om de FPV-drones te laten voor wat ze zijn en gebruik te maken van traditionele methoden om de F1 in beeld te brengen.

(coverafbeelding: X/AuRupteur screenshot)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier