Rapport: kennisdeling in de Nederlandse dronesector nog te informeel
Onlangs heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) het rapport ‘Kennisdeling in de dronesector‘ gepresenteerd, opgesteld door Berenschot en To70. Dit rapport geeft inzichten en adviezen over hoe kennisdeling in de dronesector verbeterd kan worden. In dit artikel worden de kernbevindingen en aanbevelingen uitgelicht, met speciale aandacht voor hoe kennisdeling in deze dynamische sector geformaliseerd en versterkt kan worden.
Belangrijkste bevindingen
Het rapport benadrukt dat kennisdeling essentieel is voor de innovatie in de dronesector. Terwijl IenW dit ziet als een manier om toekomstige ontwikkelingen te sturen, beschouwen marktpartijen het vooral als een middel om huidige problemen aan te pakken. Op dit moment is de sector afhankelijk van een sterk informeel netwerk, waar kennis wordt uitgewisseld via persoonlijke relaties. Hoewel dit systeem effectief kan zijn, maakt het de sector kwetsbaar voor verstoringen, zoals ziekte of personeelsveranderingen. Om deze kwetsbaarheden te verminderen, is er behoefte aan meer coördinatie en een gestructureerdere aanpak.
Er is ook een dringende behoefte aan duidelijkheid over wet- en regelgeving en een beter inzicht in toekomstige ontwikkelingen. Dit onderstreept de noodzaak van een centrale rol van de overheid in het bieden van transparantie en het creëren van heldere kaders.
Voorwaarden voor succesvolle kennisdeling
Voor een effectieve kennisdeling in de dronesector zijn drie voorwaarden cruciaal. Ten eerste moet de aanpak inclusief zijn, waarbij alle betrokken partijen hun perspectieven, emoties, waarden en belangen meenemen. Open dialoog bevordert begrip en commitment, wat essentieel is voor de sectorontwikkeling.
Ten tweede is wederzijdse investering noodzakelijk. Zowel de overheid als marktpartijen moeten actief bijdragen aan de kennisdeling. Succes hangt af van een voortdurende wisselwerking waarbij beide partijen hun kennis en nieuwe inzichten delen.
Ten derde moet een succesvolle kennisdelingstrategie de uitwisseling van concrete informatie combineren met het delen van inzichten, ervaringen en expertise. Deze gecombineerde benadering maximaliseert de waarde van gedeelde kennis.
Aanbevolen aanpak
Het rapport stelt voor een geïntegreerde aanpak te hanteren om de dronesector naar een volwassen stadium te brengen. Dit betekent het creëren van een online platform waar alle relevante informatie en kennis toegankelijk zijn. Transparante communicatie over veranderingen in wet- en regelgeving, evenals informatie over besluitvormingsprocessen binnen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), is van cruciaal belang. Samenwerking aan het vergunningsproces kan helpen bij het uitwisselen van kennis en ervaring.
Daarnaast zou het delen van een langetermijnvisie voor de dronesector en het gebruik van praktijkvoorbeelden als ontwikkelingsinstrumenten bijdragen aan een samenhangend toekomstbeeld. Informele netwerken en kennisuitwisseling blijven ook belangrijk voor de sector. Om dat te faciliteren zou IenW regelmatig bijeenkomsten en webinars kunnen organiseren of aanschuiven bij externe bijeenkomsten.
Samenwerking verbeteren
Het rapport van Berenschot en To70 biedt een aantal adviezen voor het verbeteren van kennisdeling in de Nederlandse dronesector. Door de voorgestelde strategieën en aanpak te implementeren, kan de sector volgens de opstellers van het rapport niet alleen innovatie stimuleren, maar ook de samenwerking en cohesie verbeteren. Het is nu aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de marktpartijen om gezamenlijk deze visie te realiseren en de toekomst van de dronesector vorm te geven.
Dronewatch werd niet geconsulteerd door de opstellers van het rapport.
Dronewatch niet geconsulteerd? Tellen soms alleen weer commerciële belangen?