Pro

Ørsted zet heavy-lift cargodrone in om vrachten op offshore windmolens te hijsen

Het Deense energiebedrijf Ørsted heeft als eerste gebruik gemaakt van een heavy-lift cargodrone om een vracht te vervoeren naar de top van een windturbine op zee. Deze primeur vond plaats bij Windpark Borssele. Volgens het bedrijf betekent deze stap een aanzienlijke vooruitgang in operationele efficiëntie en veiligheid binnen de offshore windindustrie. De heavy-lift cargodrone is ingezet bij alle 94 windmolens van het windpark.

Vrachten tot 100 kg

Na het uitvoeren van meerdere tests met cargodrones in andere offshore windparken, maakt Ørsted nu gebruik van de FB3 cargodrone van FlyingBasket met een spanwijdte van 2,6 meter. Deze drone, met een eigen gewicht van 70 kg, kan tot 100 kg vracht vervoeren. Dit concept werd vorig jaar getest bij het Hornsea 1 Offshore Windpark in het Verenigd Koninkrijk en wordt nu voor het eerst in een daadwerkelijke operationele campagne ingezet.

Als onderdeel van deze operatie worden enkele kritieke evacuatie- en veiligheidsuitrustingen in elke turbine vernieuwd. Normaal gesproken zou een schip van de ene naar de andere windturbine varen en met een kraan elke doos met uitrusting op het overgangsstuk hijsen. Vervolgens zou de doos met behulp van een kraan naar de gondel op de top van de turbine worden verplaatst.

In plaats daarvan vliegt de drone eenvoudig heen en weer van een offshore bevoorradingsschip direct naar de top van de windturbine. De dronevlucht van het schip naar de turbine duurt ongeveer vier minuten per turbine, terwijl de conventionele benadering zonder drones ongeveer zes uur in beslag neemt. Inclusief transport per schip tussen de turbines en van en naar de kust, kon Ørsted de taken bij Borssele met de drone 10-15 keer sneller voltooien dan normaal.

De FlyingBasket FB3 cargodrone. Foto: FlyingBasket

Minder emissies, verbeterde veiligheid, lagere kosten

Rasmus Errboe van Ørsted: “Ørsted brengt graag innovatieve ideeën van de tekentafel naar de praktijk. De drones bij Borssele 1&2 zijn hier een uitstekend voorbeeld van, omdat ze de veiligheid zullen verbeteren, de CO2-emissies zullen verminderen en de kosten van het exploiteren van offshore windparken zullen verlagen, wat allemaal de commerciële fundamenten van offshore wind voor investeerders, overheden en bedrijven verder verbetert.”

Het gebruik van drones voor het leveren van vracht aan Borssele 1&2 zal kosten en tijd verminderen en de operationele veiligheid en efficiëntie verbeteren. Dankzij drones is er minder werkonderbreking omdat windturbines niet hoeven te worden stilgelegd wanneer vracht wordt afgeleverd. Ze verminderen het risico en maken het veiliger voor het personeel dat op het windpark werkt, en minimaliseren de noodzaak voor meerdere scheepsreizen, wat de uitstoot van koolstofemissies vermindert. Eerder zette Ørsted al drones is voor inspecties van offshore windturbines.

Verder uitbreiden

Het bedrijf zegt actief op zoek te zijn naar samenwerkingsverbanden met de beste cargo drone-operators en dienstverleners om de toeleveringsketen verder uit te breiden. Als eerste zal de cargodrone worden ingezet bij Engelse windparken.

(bron: Ørsted)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier