Pro

Zwitserland krijgt landelijk dekkend ‘drone-as-a-service’-netwerk

De Zwitserse telecomprovider Swisscom gaat de komende jaren in samenwerking met Nokia een landelijk dekkend netwerk van drone docking stations uitrollen. Hulpdiensten en zakelijke klanten in het hele land kunnen op afroep gebruikmaken van drones voor het uitvoeren van verschillende taken. De drones zullen deze taken autonoom kunnen uitvoeren, buiten het zicht van een piloot.

Grootste droneboxnetwerk tot nu toe

De drones zullen op termijn 24/7 beschikbaar zijn voor klanten, op basis van een ‘drone-as-a-service’ model. Met het oog op de informatieveiligheid worden alle verkregen data opgeslagen op servers in Zwitserland. Volgens Nokia en Swisscom gaat het wereldwijd om het grootste droneboxnetwerk tot nu toe. Nokia is verantwoordelijk voor de hard- en software, Swisscom zal zich richten op de dienstverlening en de naleving van regelgeving.

Het uitgangspunt is dat de drones voor uiteenlopende toepassingen kunnen worden ingezet, variërend van inspecties tot noodhulpverlening en beveiliging. De drones opereren vanuit op afstand beheerde docking stations, waarin ze na iedere vlucht opnieuw worden opgeladen. Dankzij de strategische positionering van in totaal 300 droneboxen kan vrijwel het hele land worden bestreken.

Elk station omvat een drone, een dockingstation, een grondbesturingsstation en een payload met video- en thermische camera’s. De oplossing ondersteunt ook interfaces en API’s voor eenvoudige integratie door derden, zoals verkeersbewakingssystemen, videobeheersoftware, dispatchoplossingen en systemen voor industriële inspectie en procesmonitoring.

De 300 droneboxen worden verspreid over het hele land gestationeerd.

Veiligheid van hulpdiensten verbeteren

Een van de meest veelbelovende toepassingen van dit nieuwe netwerk is in de hulpverleningssector. In noodsituaties kunnen drones snel ter plaatse zijn om de situatie vanuit de lucht te beoordelen. Dankzij sensoren kunnen deze drones potentiële gevaren detecteren en zo de veiligheid van de eerstehulpdiensten ter plaatse verbeteren.

Door een snelle analyse van de situatie kunnen hulpdiensten beter worden gecoördineerd, wat uiteindelijk levens kan redden. De gegevens die drones in de eerste minuten na een incident verzamelen, geven hulpverleners de informatie die ze nodig hebben om efficiënter en effectiever te reageren.

Inspectie en monitoring vanuit de lucht

Naast het ondersteunen van hulpdiensten zullen de drone docking stations ook een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van inspectie- en surveillancetaken. Infrastructuren kunnen regelmatig en op verzoek worden geïnspecteerd door de drones, die gedetailleerde data leveren in verschillende formaten, zoals orthomozaïeken, puntenwolken, 3D-modellen en BIM-modellen.

Dit maakt het mogelijk om sneller natuurlijke gevaren te identificeren en landschappen nauwkeuriger te monitoren. De nauwkeurigheid en regelmaat van deze inspecties verhogen de veiligheid en zorgen voor beter beheer van de Zwitserse infrastructuur.

Openbare veiligheid

Het geopolitieke landschap verandert, en daarmee ook de behoefte aan geavanceerde beveiligingsoplossingen. De autonome drones bieden een moderne en kosteneffectieve oplossing voor perimeterbewaking van kritieke infrastructuren.

Door continu te patrouilleren, kunnen deze drones potentiële bedreigingen snel detecteren en ongeautoriseerde toegang tot beschermde gebieden voorkomen. Dit maakt ze tot een essentieel onderdeel van de beveiliging in een tijdperk van toenemende technologische en geopolitieke uitdagingen.

Toekomst van autonome drone-operaties

Met de uitrol van 300 drone docking stations zet Zwitserland een grote stap in de richting van een geavanceerd netwerk dat niet alleen industriële processen efficiënter belooft te maken, maar ook de openbare veiligheid aanzienlijk moet verbeteren.

De aankondiging van het Zwitserse droneboxnetwerk volgt op het CityMesh-initiatief in België, waar momenteel een landelijk netwerk van tientallen first responder drones wordt uitgerold. Ook bij dat project is Nokia een van de betrokken partijen.

Beide initiatieven maken duidelijk dat drone-operaties in de toekomst overal en altijd op afroep kunnen worden uitgevoerd voor verschillende taken, zonder dat er nog dronepiloten op pad hoeven te gaan. In Nederland beoogt het Drone2Go-project een soortgelijk netwerk van droneboxen, waar uiteenlopende dienstverleners gebruik van kunnen maken. In ons land is BVLOS-vliegen echter nog maar mondjesmaat mogelijk in enkele proefgebieden.

(bron: Swisscom, Nokia)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier