Politie onderschepte meer dan 50 drones tijdens Olympische Spelen in Parijs
Tijdens de Olympische Spelen in Parijs heeft de Franse politie meer dan 50 drones onderschept die zonder toestemming vlogen in de buurt van olympische locaties. Dit maakte Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, bekend in een interview met de krant Ouest France. Hoewel niet alle drones met kwade bedoelingen werden bestuurd, benadrukte Darmanin dat strikte regels noodzakelijk waren om de veiligheid van de Spelen te waarborgen.
Strikte regels voor dronegebruik
De meeste drones werden onderschept omdat hun bestuurders de regels overtraden, zoals het vliegen op verboden locaties of te dicht bij mensenmassa’s. Sommige dronepiloten probeerden mogelijk gewoon een beter zicht op de evenementen te krijgen, zoals tijdens de openingsceremonie. Amateurpiloten waren echter al ruim van tevoren gewaarschuwd dat er tijdens de Spelen geen vergunningen zouden worden uitgegeven aan niet-geaccrediteerde partijen.
Een bijzonder geval betrof een drone die illegaal werd bestuurd in opdracht van de coach van het Canadese vrouwenvoetbalteam, tijdens een training van het Nieuw-Zeelandse team. Met de drone werd geprobeerd om de tactieken van de tegenstander te achterhalen. De dronepiloot werd direct teruggestuurd naar Canada en de coach besloot zich terug te trekken.
Militaire anti-dronemaatregelen
Voorafgaand aan de Spelen voerde het Franse leger verschillende oefeningen uit om het personeel vertrouwd te maken met hun anti-drone-arsenaal. Dit arsenaal omvat onder andere 15 zware anti-drone-units, uitgerust met radar, camera’s en een stoorzender. Deze units kunnen drones tot op enkele kilometers afstand neutraliseren. Daarnaast beschikken de Franse troepen over anti-drone-geweren die de radiosignalen van verdachte drones kunnen verstoren of, indien nodig, de drones met een laser kunnen uitschakelen.
De onderschepping van de drones was onderdeel van een grootschalige veiligheidsoperatie die door Frankrijk werd uitgevoerd om de Olympische Spelen veilig te laten verlopen. Tijdens de openingsceremonie op 26 juli waren maar liefst 45.000 lokale en nationale politieagenten, ondersteund door 18.000 militairen, aanwezig om de veiligheid te garanderen.
Mogelijk niet alle drones gedetecteerd
Opmerkelijk is dat er voorafgaand aan de Spelen grote zorgen waren over het functioneren van de anti-dronemaatregelen. Tijdens tests bleken de systemen minder goed te werken dan verwacht. Zo werden niet alle drones gedetecteerd en ook het bereik van de detectiesystemen liet te wensen over. Het is dus mogelijk dat er nog veel meer illegale drones rondvlogen tijdens de Spelen die niet gedetecteerd werden.
In het artikel staat “Hoewel niet alle drones met kwade bedoelingen werden bestuurd…..” Hieruit maak ik op dat dus het merendeel van de onderschepte drones wél met kwade bedoelingen gevlogen werden. Het geval van de “spionage” bij een concurrerend team is bekend. Ben ik erg benieuwd wat die kwade bedoelingen van de andere dronevluchten geweest zijn.