Vegetatiemonitoring met drones: effectief beheer van invasieve soorten
In de strijd tegen invasieve plantensoorten speelt technologie een steeds grotere rol. Aerial Intelligence, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in data-inwinning met behulp van drones, werkt samen met Ecogoggle aan verschillende oplossingen. Door middel van geautomatiseerde vegetatieclassificatie kunnen zij niet alleen nauwkeurig, maar ook efficiënt en effectief bijdragen aan het in kaart brengen van invasieve exoten.
Inzicht in vegetatieverspreiding
Aerial Intelligence werd opgericht door Tim Burgmeijer en Nick Cornelissen. De onderneming is gespecialiseerd in het verzamelen van hoogwaardige data met behulp van drones. Daarbij wordt de klant volledig ontzorgd: naast het opstellen van vluchtplannen en het uitvoeren van dronevluchten, zorgt het bedrijf ook voor de verwerking en ontsluiting van de data, al dan niet in samenwerking met partners.
Veel opdrachtgevers van Aerial Intelligence hebben behoefte aan gedetailleerd inzicht in de locatie en verspreiding van soorten. Dit kan variëren van een eenmalige nulmeting tot regelmatige herhalingsmetingen om trends te monitoren. Een nauwkeurige nulmeting legt de basis voor latere vergelijkingen, wat essentieel is voor het effectieve beheer van zowel inheemse als invasieve soorten.
Een recent project illustreert de kracht van deze technologie. Aerial Intelligence voerde een gedetailleerde mapping uit van een gebied van 300 hectare, waarbij 4500 foto’s werden gemaakt met een grondresolutie (GSD) van 1,5 cm per pixel. Dit maakte het mogelijk om de waterplant Krabbescheer te identificeren en te monitoren.
De eerste nulmeting vond plaats in 2022, gevolgd door een herhalingsmeting in 2024. Dit project, onderdeel van een groter onderzoek van de Wageningen Universiteit, onderzoekt de impact van Amerikaanse rivierkreeften op de Krabbescheer. De kreeften vormen een groot probleem in Nederland doordat zij de wortels van (o.a.) de Krabbescheer afknippen, wat leidt tot een afname van deze plant.
Invasieve exoten opsporen
Voor het automatisch classificeren van vegetatie op basis van dronefoto’s is Aerial Intelligence een samenwerking aangegaan met Ecogoggle, die gespecialiseerd zijn in data-analyse en de ontsluiting daarvan. Waar nodig voert Ecogoggle veldwerk uit om de data te valideren.
Aerial Intelligence is in deze samenwerking verantwoordelijk voor de operationele uitvoering en het inwinnen van hoogwaardige data. Deze totaaloplossing zorgt ervoor dat opdrachtgevers eenvoudig toegang hebben tot bruikbare data voor hun analyses.
Een belangrijke toepassing van vegetatieclassificatie betreft het opsporen van ongewenste uitheemse plantensoorten, de zogenaamde invasieve exoten. “Door drones in te zetten voor geautomatiseerde vegetatieclassificatie kunnen invasieve exoten nauwkeuriger, efficiënter en effectiever beheerd worden. Dit draagt bij aan het behoud en herstel van inheemse ecosystemen,” weet Nick Cornelissen, operationeel manager bij Aerial Intelligence.
Complex operationeel proces
Het uitvoeren van een geautomatiseerde vegetatieherkenning is een complex proces. Het begint met een grondige inventarisatie van de klantwens, gevolgd door het bepalen van het detailniveau van de mapping. Op basis hiervan wordt een geschikte drone geselecteerd en wordt de locatie uitvoerig verkend.
Tijdens de data-inwinning wordt gezorgd voor een gestroomlijnd proces waarbij continu gevlogen wordt. Honderden tot duizenden foto’s worden gemaakt en verwerkt tot een gedetailleerde orthomozaïek. Deze data wordt gecontroleerd en veiliggesteld, waarna deze naar partnerbedrijf Ecogoggle wordt geüpload voor verdere analyse en eventueel veldwerk.
Uitdagingen
Elk project is maatwerk, benadrukt Cornelissen. “De keuze voor een drone is afhankelijk van de te detecteren vegetatie en het vereiste detailniveau. Er is een trend richting het gebruik van kleinere drones vanwege hun verbeterde accuduur en camerakwaliteit. Deze drones veroorzaken minimale verstoring van de omgeving en zijn snel en flexibel inzetbaar.”
Een van de uitdagingen is het uitvoeren van vluchten in Natura 2000-gebieden. Vaak zijn de beheerplannen verouderd en bevatten ze geen regels voor dronegebruik. Rijkswaterstaat werkt echter aan de harmonisatie van deze beheerplannen, wat de situatie voor professionele operators zal verduidelijken.
Een andere uitdaging betreft de herkenning van vegetatiesoorten in verschillende levensstadia en onder verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld, na een storm kon Reuzenberenklauw minder goed worden herkend doordat ze waren omgeknakt waarmee het uiterlijk significant was veranderd. De beelden van deze nieuwe situatie worden dan gebruikt om het model verder te verbeteren, zodat de Reuzenberenklauw daarna gedurende het hele jaar, zelfs na een storm, herkend kan worden.
Conclusie: drones maken effectief beheer mogelijk
De inzet van drones voor geautomatiseerde vegetatieclassificatie biedt een innovatieve en effectieve manier om invasieve exoten te beheren. Met geavanceerde technologie en door de samenwerking met Ecogoggle, biedt Aerial Intelligence een unieke en waardevolle dienst aan opdrachtgevers in heel Nederland.
“Door regelmatig vluchten uit te voeren, kan de groei en verspreiding van invasieve soorten continu in de gaten gehouden worden, wat essentieel is voor effectief beheer,” besluit Cornelissen. “Het spreekt voor zich dat deze oplossing interessant is voor partijen zoals waterschappen, gemeenten, ingenieursbureaus en Staatsbosbeheer/Natuurmonumenten.”
Dit artikel wordt je aangeboden door Aerial Intelligence, specialist in data-inwinning met drones.