Canadese filmploeg beboet voor illegale dronevlucht bij orka’s
Een filmploeg uit Canada heeft een zware boete opgelegd gekregen voor het illegaal gebruik van een drone tijdens het filmen van orka’s. De boete van in totaal 30.000 Canadese dollar (ongeveer €20.000) werd opgelegd aan het in Vancouver gevestigde River Road Films Ltd. en hun dronepiloot, nadat zij een drone gebruikten om beelden vast te leggen van de bedreigde Northern Resident Killer Whales op Vancouver Island. Dit gebeurde tijdens het ‘beach rubbing’, waarbij de dieren in ondiep water tegen gladde keien schuren.
Eerste boete voor dronegebruik bij orka’s
Volgens de Canadese wetgeving is het verboden om zeezoogdieren met een drone te benaderen op een hoogte van minder dan 304 meter (1.000 voet) en binnen een halve zeemijl (926 meter). Deze strenge regelgeving is bedoeld om de dieren te beschermen tegen verstoring door drones, die volgens de wet als luchtvaartuigen worden beschouwd. Het overtreden van deze regels kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de orka’s.
Op 2 juli 2024 bekende River Road Films Ltd. schuld aan het overtreden van de wet door de drone te dicht bij de orka’s te laten vliegen. Het bedrijf kreeg een boete van $25.000 en mag de opgenomen dronebeelden niet gebruiken of verspreiden. De dronepiloot, Mathew Hood, werd veroordeeld tot een boete van $5.000. Dit is de eerste keer dat er in Canada een boete is uitgedeeld voor het illegaal gebruik van een drone om orka’s te filmen.
Geen vergunning
Het bedrijf had in 2020 een vergunning aangevraagd bij DFO om bedreigde diersoorten, zoals orka’s, te filmen voor de Netflix-documentaire The Island of the Sea Wolves. Deze aanvraag werd afgewezen. In augustus 2021 werd de filmploeg echter door medewerkers van het walvisonderzoeksstation OrcaLab betrapt op het gebruik van drones en onderwatercamera’s om de orka’s te filmen op een strand bij Vancouver Island.
De zaak werd onderzocht door visserijambtenaren van Fisheries and Oceans Canada’s (DFO) Whale Protection Unit. Dit is onderdeel van hun bredere mandaat om mariene hulpbronnen te beschermen en de Visserijwet te handhaven. Het ministerie moedigt het publiek aan om vermoedelijke overtredingen van de wet te melden.
Bescherming van zeezoogdieren
De bescherming van zeezoogdieren is in Canada streng geregeld. Het is niet alleen verboden om ze met een drone te benaderen, maar ook om ze op andere manieren te verstoren. Dit omvat onder andere pogingen om ze te voeren, ermee te zwemmen of ze te dwingen zich te verplaatsen.
De Whale Protection Unit van DFO werkt nauw samen met andere handhavingspartners zoals de Canadese Kustwacht en de Royal Canadian Mounted Police om de naleving van de regels te waarborgen. Het opleggen van deze boete toont aan dat de Canadese overheid serieus werk maakt van de bescherming van haar mariene fauna, vooral wanneer het gaat om kwetsbare en bedreigde soorten zoals de Northern Resident Killer Whales.