Helsinki test drones voor snelle reddingsmissies op zee
In Helsinki is een veelbelovende stap gezet voor het gebruik van drones bij reddingsoperaties op zee. De haven van Helsinki testte succesvol het transport van reddingsboeien door drones naar mensen in nood in het water. Deze pilot vond plaats in de Oostelijke Haven van Vuosaari, waar een drone een reddingsboei afleverde bij een brandweermedewerker die de rol van slachtoffer speelde.
Drijfmiddelen droppen
Het doel van de test was om te onderzoeken of drones de reactietijd van reddingsoperaties kunnen verkorten door drijvende hulpmiddelen sneller af te leveren dan menselijke redders ter plaatse kunnen zijn. De boei die in de test werd gebruikt, opent direct bij contact met water, waardoor onmiddellijk hulp wordt geboden aan drenkelingen. Omdat de reddingsdienst van Helsinki al drones inzet om ongevallenlocaties te inspecteren en vermiste personen te zoeken, wordt het leveren van reddingsboeien gezien als een logische volgende stap.
Tijdens de test, die plaatsvond op een winderige ochtend, slaagde de drone van het type DJI M350 erin om de boei te bezorgen vanaf een afstand van ongeveer 500 meter. “Drones zijn een functionele aanvulling op reddingswerk. Met hun hulp kan een persoon in nood in veel situaties snel worden gelokaliseerd,” aldus brandweercommandant Petri Korhonen.
De gebruikte apparatuur is na de pilot overgedragen aan de Stadsreddingsdienst van Helsinki, zodat zij deze kunnen inzetten met hun bestaande drones.
Europees project
Dit initiatief maakt deel uit van het door de Europese Unie gefinancierde CITYAM-project, dat steden aanmoedigt om drones in te zetten voor verschillende taken. Elders in Europa worden drones bijvoorbeeld ingezet om ganzen van stranden weg te jagen en om havenrenovaties te inspecteren.
De coördinatie van de pilot was in handen van Forum Virium Helsinki, het innovatiebedrijf van de stad Helsinki, in samenwerking met VTT, de Haven van Helsinki en de Stadsreddingsdienst van Helsinki. Hoofdonderzoeker Timo Lind benadrukte dat de pilot niet alleen het vermogen van de drone om lading af te werpen testte, maar ook de veiligheid van vliegen in een uitdagende havenomgeving evalueerde.
Beproefde toepassing
Het droppen van drijfmiddelen bij drenkelingen is overigens geen nieuwe toepassing van drones. In Spanje hebben dergelijke reddingsdrones al meerdere levens gered. Zo werden in 2021 twee zwemsters gered nadat ze door de getijdestroming van de kust waren afgedreven. En in 2022 kon een 14-jarige jongen zijn hachelijke situatie navertellen, nadat een drone hem een drijfmiddel had toegeworpen tijdens een soortgelijk incident.
(foto’s: Forum Virium Helsinki)