Onderzoek

Onderzoekers demonstreren detect-and-avoid-systeem voor drones gebaseerd op Remote ID

Onderzoekers van Virginia Tech en Mosaic ATM hebben een belangrijke stap gezet in de integratie van drones in het luchtruim. Het project resulteerde in de allereerste demonstratie en validatie van een detect-and-avoid (DAA)-systeem op basis van Remote Identification (Remote ID) voor drone-tot-drone interacties. Dit systeem stelt drones in staat om andere drones te detecteren en te ontwijken, een cruciale ontwikkeling nu dronevluchten buiten het zicht van de piloot (BVLOS) steeds gebruikelijker worden.

Nieuwe stap in de integratie van drones

Het jaar durende onderzoek werd geleid door Mosaic ATM, een toonaangevend bedrijf in luchtvaartonderzoek en -ontwikkeling. De testvluchten vonden eind juni en begin juli plaats op Kentland Farms in Blacksburg. Tijdens de tests werd aangetoond dat drones, uitgerust met het nieuwe DAA-systeem, in staat zijn autonoom andere drones in hun omgeving te detecteren en veilig te ontwijken.

Volgens Robert Briggs, hoofdingenieur van het Virginia Tech Mid-Atlantic Aviation Partnership (MAAP), is deze ontwikkeling een belangrijke mijlpaal. “De industrie leert geleidelijk hoe drones reguliere vliegtuigen kunnen ontwijken. Dit is de eerste keer dat we werken aan systemen waarbij drones elkaar actief kunnen ontwijken,” aldus Briggs. “Nu dronevluchten steeds vaker buiten het zicht van de piloot plaatsvinden, kan dit detect-and-avoid-systeem bijdragen aan veilige operaties.”

Het project werd gesponsord door de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) en maakt deel uit van de bredere inspanningen van MAAP om drones veilig te integreren in het nationale luchtruim. Dit omvat onder andere deelname aan het drone-integratie-initiatief van de FAA, genaamd BEYOND, en het helpen ontwikkelen van regelgeving voor vluchten boven mensen.

Remote Identification en DAA

Het nieuwe DAA-systeem maakt gebruik van Remote Identification, een technologie die ervoor zorgt dat drones continu hun 3D-positie uitzenden. Dit stelt andere drones in staat deze informatie op te pikken en te gebruiken om botsingen te voorkomen. Remote ID is zowel in de VS als in de EU verplicht voor de meeste drones waarmee recreatief of professioneel wordt gevlogen.

Zowel op drones gemonteerde als op de grond geplaatste Remote ID-ontvangers kunnen de realtime locatie van nabijgelegen drones doorgeven. De geteste prototype-versie maakt het mogelijk ontwijkmanoeuvres zowel handmatig als autonoom uit te voeren en werkt met Wi-Fi en Bluetooth.

Vervolgonderzoek

Met de succesvolle demonstratie en validatie van het systeem komt het project in augustus officieel ten einde. De komende maanden zullen de onderzoekers zich richten op de verwerking van de verzamelde data en het opstellen van een eindrapport.

Een van de belangrijkste vragen die verder onderzocht zal worden, is of Remote ID-gebaseerde DAA-systemen levensvatbaar zijn voor bredere operaties in het nationale luchtruim. Daarnaast wordt onderzocht of hogere vereisten voor het zendvermogen van Remote ID-signalen kunnen bijdragen aan de uitbreiding van dronevluchten buiten het zicht van de piloot.

Onderzoekers tijdens een veldtest. Bron: Mosaic ATM
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier