Tech

Deze akoestische dronedetector gebruikt 64 microfoons voor locatiebepaling

Het gebruik van drones neemt snel toe. Hoewel de meeste dronevluchten goedaardig zijn, nemen ook de dreigingen toe. Zo worden drones ingezet voor spionage bij gevoelige faciliteiten of voor het smokkelen van drugs naar gevangenissen. Het opsporen van deze apparaten is cruciaal, maar de variatie in geografische en elektromagnetische omgevingen maakt detectie lastig, en radar is niet altijd bruikbaar. Een nieuwe akoestische detector van Roke biedt mogelijk uitkomst.

Geluidsbron lokaliseren

Net als helikopters gebruiken drones een propellersysteem om in de lucht te blijven, wat een constante geluidsbron genereert tijdens de vlucht. Het Britse bedrijf Roke heeft een oplossing ontwikkeld in de vorm van een microfoonarray met 64 elementen, die specifiek is ontworpen om geluidsbronnen te lokaliseren. Tijdens een testvlucht met een UAV kon deze array een beeld genereren van het geluidsdrukniveau in decibel (dB). Het systeem maakt gebruik van beamforming-algoritmes om de geluidsbron te lokaliseren.

Een uitdaging was dat elk geluidsignaal opgepikt kon worden, waardoor drones mogelijk over het hoofd werden gezien door interferentie van bijvoorbeeld stemmen of windgeruis. Daarom is een speciaal algoritme ontwikkeld dat de karakteristieke geluiden van multirotor-drones kan herkennen. Dit verkleint de kans op valse meldingen aanzienlijk.

Subtiele detectiemethode

De akoestische dronedetector kan zich nauwkeurig richten op het door de propellers gegenereerde geluid, terwijl andere geluidsbronnen worden uitgesloten. Dit zorgt voor een subtiele detectiemethode die geen vergunning vereist en geen interferentie veroorzaakt met radarsystemen.

Bovendien is de detector volledig passief, wat betekent dat het systeem in militaire situaties geen vijanden alarmeert over de locatie. Deze aanpak biedt een effectieve manier om drones op te sporen, zonder andere systemen te verstoren of op te vallen bij tegenstanders.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier