Ministerie zoekt input omtrent toestaan dronevluchten boven Waddenzee
Boven het Waddenzeegebied is het momenteel niet mogelijk om legaal dronevluchten uit te voeren, als gevolg van luchtvaartwetgeving die alle vormen van burgerluchtvaart onder de 450 meter verbiedt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) acht deze situatie onwenselijk en wil dronevluchten onder bepaalde omstandigheden toestaan. Belanghebbenden kunnen tot 2 december inspreken op het voorstel.
Wetswijziging om dronevluchten mogelijk te maken
Het ministerie van IenW bereidt een wijziging voor in zowel het Besluit beperkingen burgerluchtverkeer Waddenzee als de Regeling zonering onbemande luchtvaartuigen. Momenteel is het voor drones verboden om boven de Waddenzee te vliegen, terwijl in sommige gevallen juist behoefte is aan deze operaties.
Door de beoogde aanpassingen zal het mogelijk worden om in specifieke gevallen met onbemande luchtvaartuigen boven het Waddenzeegebied te vliegen. Daarbij kan volgens IenW gedacht worden aan de volgende scenario’s:
• Hulpverlening en reddingsacties, inclusief noodleveringen.
• Toezicht en opsporing door bevoegde instanties.
• Controle van hoogspanningsleidingen en pijpleidingen.
• Het uitvoeren van metingen ten behoeve van volksgezondheid, beheer of wetenschappelijk onderzoek.
• Incidentele foto- en filmopnamen, in het belang van nieuwsvoorziening of voorlichting.
Beperkingen
IenW benadrukt dat de wijziging slechts in een beperkt aantal gevallen toestaat om vluchten met drones boven de Waddenzee uit te voeren. In deze situaties kan alsnog een ontheffing of vergunning op basis van de Omgevingswet nodig zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Het Waddengebied is namelijk aangemerkt als Natura 2000-gebied, en dat brengt beperkingen met zich mee. De nieuwe regels veranderen hier niets aan.
Om dronepiloten beter te informeren over de restricties in dit gebied, wordt de Waddenzee opgenomen in het databestand dat dronepiloten met C1, C2 of C3-klasse drones sinds begin van dit jaar verplicht moeten inlezen. Volgens het ministerie worden de beperkingen dan zichtbaar op hun besturingssysteem, wat de kans zou moeten verkleinen dat men onbedoeld het gebied invliegt.
Mogelijkheid tot inspraak
Belanghebbenden kunnen tot en met 2 december 2024 hun mening geven over de voorgestelde wijzigingen. Het ministerie nodigt belanghebbenden uit om onder andere te reageren op de specifieke vragen over de verschillende onderdelen van zowel het besluit als de regeling. De ingezonden reactie van Dronewatch is hier terug te lezen.
Absurd, waarom zou je daar niet mogen vliegen? Oosterschelde, westerschelde, alles Natura2000, daar zou ik ook niet mogen vliegen dan? Ze bekijken het maar.