Tech

In Oekraïne ontwikkelde drone met zonnepanelen blijft tot 8 uur in de lucht

Oekraïne heeft een belangrijke stap vooruit gezet op het gebied van onbemande luchtvaartuigen door de introductie van drones die worden aangedreven door zonne-energie. Waar technologiebedrijven als Google en Facebook al eerder experimenteerden met zonne-drones, neemt DroneUA het voortouw in Oekraïne door deze innovatieve technologie verder in de praktijk te brengen.

Zonnepanelen in vleugels

De nieuwste innovatie van DroneUA is een zonne-aangedreven fixed-wing drone. In de toekomst zouden deze drones mogelijk onbeperkt in de lucht kunnen blijven doordat ze hun batterijen tijdens de vlucht opladen via zonlicht. Het huidige prototype combineert energie-efficiënt vliegen met de mogelijkheid om de batterij continu op te laden, wat de potentie heeft om de duur van drone-operaties aanzienlijk te verlengen.

De drone maakt gebruik van hoogrendement zonnepanelen in de vleugels die de benodigde energie voor de vlucht genereren. Overdag wordt de drone voortdurend opgeladen door de zon, en ’s nachts maakt hij gebruik van de opgeslagen energie. Momenteel wordt deze technologie ingezet om grote landbouwgebieden te scannen. In de toekomst zou deze techniek ook kunnen worden aangepast voor het doorgeven van radiosignalen, wat het mogelijk maakt om langdurige monitoringscentra op grote hoogten in te richten, bijvoorbeeld tijdens noodsituaties.

Vliegtijden tot 80 uur haalbaar

Dankzij de zonne-energie kunnen drones niet alleen individuele velden of percelen monitoren, maar hele regio’s bestrijken. De eerste zonne-aangedreven drone in Oekraïne kan tussen de 6 en 8 uur vliegen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Toekomstige aanpassingen zullen deze vliegtijd aanzienlijk verlengen; vergelijkbare technologieën wereldwijd hebben al vliegtijden van 60 tot 80 uur bereikt.

Deze doorbraak is het resultaat van een internationale samenwerking tussen Zwitserse en Oekraïense bedrijven, gefinancierd door de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). De eerste vluchten binnen dit project, waarbij DroneUA betrokken was, vonden al plaats in 2018. Vandaag de dag ligt de focus op het verder ontwikkelen van deze technologie.

Pionieren

Met de snelle vooruitgang in zonne-dronetechnologie plaatst Oekraïne zichzelf op de kaart als pionier in deze sector. Het land toont hiermee niet alleen zijn bijdrage aan de internationale technologische vooruitgang, maar bewijst ook dat het in staat is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die wereldwijd toepasbaar zijn.

DroneUA is echter niet het enige bedrijf dat de potentie van zonne-energie voor langere vliegtijden erkent: eerder experimenteerde het Nederlandse bedrijf Avy al met een drone uitgerust met zonnecellen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier