Review

DroneScout Bridge review: een dronedetector in zakformaat

Sinds begin 2024 is het in veel gevallen verplicht om Remote ID op drones te activeren. Hierbij worden gegevens zoals het exploitantnummer en de dronepositie uitgezonden. In theorie kunnen deze gegevens door iedereen met een smartphone worden opgevangen, maar veel smartphones ondersteunen het signaal niet. De DroneScout Bridge biedt een oplossing: samen met een app fungeert het apparaatje als een mini-dronedetector.

Wat is Remote ID?

Remote ID is een technologie waarmee drones tijdens hun vlucht op afstand geïdentificeerd kunnen worden. Het systeem zendt informatie uit, zoals de locatie van de drone, de positie van de piloot en een uniek identificatienummer. Dit stelt autoriteiten in staat om de herkomst van een drone te achterhalen. Ook kan Remote ID in de toekomst mogelijk gebruikt worden als instrument om botsingen te voorkomen tussen drones en ander luchtverkeer.

Sinds begin 2024 is het verplicht voor dronevliegers in de Open categorie met een C1-, C2- of C3-gecertificeerde drone om Remote ID in te schakelen. Ook in de Specific categorie is het gebruik van Remote ID sinds afgelopen zomer voorgeschreven. Veel drones hebben standaard ondersteuning voor het uitzenden van Remote ID-signalen. (Voor modellen zonder deze functionaliteit zijn er add-ons beschikbaar die deze technologie toevoegen, zoals de DroneBeacon.)

Remote ID ontvangen

In theorie kan het Remote ID-signaal van nabijvliegende drones door iedereen met een smartphone worden opgevangen. Met gratis apps zoals OpenDroneID (Android) en Drone Scanner (iOS en Android) kunnen gebruikers eenvoudig zien welke drones in de buurt actief zijn. Deze apps geven informatie weer zoals het exploitantnummer, de opstijglocatie, de actuele positie en de vliegrichting van de drone. Je kunt het een beetje vergelijken met de werking van FlightRadar24.

Het doel is dat niet alleen handhavers, maar ook particulieren en bedrijven deze signalen kunnen ontvangen, om zo meer inzicht te bieden in het droneverkeer in hun omgeving. Dit zou niet alleen moeten bijdragen aan meer transparantie en een grotere publieke acceptatie van dronevluchten, maar kan ook een rol spelen in het waarborgen van de veiligheid.

Bron: OpenDroneID

 

DroneScout Bridge: radiosignaal omzetten

In de praktijk blijkt echter dat Remote ID-apps vaak niet goed functioneren, omdat de meeste smartphones – zowel iOS- als Android-toestellen – geen ondersteuning bieden voor de WLAN Beacon-signalen die voor Remote ID worden gebruikt. Hierdoor blijven drones die deze signalen uitzenden onzichtbaar in de apps, wat de gewenste functionaliteit feitelijk tenietdoet.

Het Nederlandse bedrijf BlueMark Innovations biedt hiervoor een oplossing met de DroneScout Bridge. Dit compacte apparaatje vangt Remote ID-signalen op en stuurt deze via een gangbaar Bluetooth-protocol door naar smartphones. In combinatie met een Remote ID-app fungeert de DroneScout Bridge als een mini-dronedetector. Naast deze ‘doorgeefluik’-functie kan het apparaat ook worden ingezet als Remote ID-ontvanger voor andere systemen.

De DroneScout Bridge ds101. Links is de USB-C-connector zichtbaar, rechts de semi-omnidirectionele antenne.

Praktijktest

Voor deze review is de DroneScout Bridge ds101 (€ 69,- excl. btw) getest, de variant met een ingebouwde antenne. (Er is ook een versie beschikbaar voor gebruik met een externe antenne: de ds100.) De Bridge bestaat uit een kleine printplaat met aan de zijkant twee kleine connectoren, een USB-C aansluiting, een drukknopje en een antennemodule. De ingebruikname van de module is opvallend eenvoudig: je hoeft het printplaatje alleen maar aan te sluiten op een USB-voeding. Een blauw oplichtend ledje geeft vervolgens aan dat de Bridge actief is.

Waar mijn DJI Mavic 3 Pro eerder niet zichtbaar was in de Drone Scanner-app op mijn iPhone 14, verschijnt deze nu probleemloos dankzij de DroneScout Bridge. De app toont direct na het opstijgen een uitgebreide reeks gegevens, waaronder de hoogte en locatie van de drone, het merk, model en serienummer, de positie van de operator, en het Operator ID (exploitantnummer). Ook het geregistreerde vliegtraject van de drone wordt duidelijk weergegeven. Tijdens een test bleek dat de Remote ID-signalen van de drone tot op honderden meters afstand nog betrouwbaar konden worden opgevangen.

De Drone Scanner-app toont heel wat informatie over de dronevlucht en de operator.

Configuratie

De DroneScout Bridge biedt uitgebreide configuratiemogelijkheden via een eenvoudige webinterface. Door het apparaat aan te sluiten op een USB-voeding en de configuratieknop in te drukken, kun je via wifi verbinding maken met de DroneScout Bridge en instellingen aanpassen in je browser. Je kunt kiezen uit drie operationele modi: wireless relay (voor doorsturen van signalen naar een smartphone), receiver (voor seriële output naar een flightcontroller), en receiver USB (output via USB-C naar een computer).

Daarnaast kun je de soorten Remote ID-signalen instellen die de Bridge moet detecteren, zoals Bluetooth of WLAN. Er zijn opties om de scanningsstrategie te bepalen, bijvoorbeeld om alle 2,4 GHz-kanalen te scannen of alleen actieve signalen te volgen. Ook is het mogelijk het bereik van WLAN-kanalen te specificeren (bijvoorbeeld 1-11 voor de VS). Voor data-output biedt de Bridge ondersteuning voor protocollen zoals ADS-B of OpenDroneID, wat het apparaat geschikt maakt voor verschillende integraties.

Toepassingen

Wat zijn nu de mogelijke toepassingen van de DroneScout Bridge?

1. Als mini-dronedetector voor particulieren of bedrijven

De DroneScout Bridge biedt een eenvoudige manier om een goedkoop en draagbaar dronedetectiesysteem te creëren. Met slechts een powerbank voor stroomvoorziening en een smartphone met een Remote ID-app kun je nabijvliegende drones detecteren en hun locatie op een kaart weergeven. Bezorgde burgers kunnen bijvoorbeeld het exploitantnummer van een drone achterhalen en dit indien nodig aan de politie doorgeven voor verdere actie.

2. Als handhavingsinstrument

De DroneScout Bridge kan ook worden ingezet als een laagdrempelig handhavingsmiddel. Agenten of BOA’s die een drone zien vliegen, maar niet weten waar deze is opgestegen of wie de bestuurder is, kunnen met behulp van de Bridge eenvoudig de nodige gegevens achterhalen. Hoewel deze toepassing veel potentie biedt, zijn er ook enkele beperkingen, zoals de detectieradius en afhankelijkheid van het type Remote ID-signaal.

Daarnaast zenden nog niet alle drones (waaronder die van DJI) een volledig compliant signaal uit, waardoor bijvoorbeeld de absolute hoogte volgens WGS84 niet wordt weergegeven. Verder is het de vraag hoeveel dronepiloten daadwerkelijk hun exploitantnummer in de drone hebben gezet, aangezien hier vanuit de overheid weinig over gecommuniceerd wordt. Legacy drones en drones met een C0-label, waaronder het gros van de DJI Mini-drones, zenden helemaal geen Remote ID-signaal uit.

3. Als Remote ID-signaaltester

Een derde praktische toepassing is het gebruik van de DroneScout Bridge als hulpmiddel om te controleren of een drone of Remote ID-addon goed functioneert. De Bridge kan verifiëren of het juiste exploitantnummer wordt uitgezonden en of de signalen correct worden verstuurd. Dit is vooral nuttig voor operators in de Specific categorie, die verplicht zijn om bij elke operatie Remote ID te gebruiken, maar niet kunnen controleren of het identificatiesysteem goed werkt.

4. Voor het verhogen van de vliegveiligheid

Tot slot kan de DroneScout Bridge bijdragen aan het verhogen van de veiligheid bij drone-operaties. Operators in de Specific categorie kunnen de Bridge gebruiken om nabijvliegende drones te detecteren tijdens een operatie. Bij het waarnemen van een andere drone die te dicht in de buurt komt, kunnen tijdig ontwijkmanoeuvres worden uitgevoerd om incidenten te voorkomen.

De DroneScout Bridge vangt WLAN Beacon-datatransmissies op en zet deze via BlueTooth door naar een smartphone met daarop een Remote ID-app zoals Drone Scanner.

Beperkingen

De DroneScout Bridge detecteert zeker niet alle drones. Ten eerste zenden zelfbouwdrones en zogenaamde legacy-drones (drones die vóór 2024 op de markt zijn gebracht) geen Remote ID-signaal uit. Daarnaast zijn drones onder de 250 gram en/of met een C0-label volgens de wet niet verplicht om Remote ID te gebruiken, waardoor ook die onzichtbaar blijven voor de Bridge.

Ten tweede ondersteunt de huidige versie van de DroneScout Bridge uitsluitend Remote ID-signalen in de 2,4 GHz-frequentieband. Sommige drones, zoals modellen van Skydio en in bepaalde gevallen ook toestellen van DJI, maken gebruik van de 5 GHz-band. Deze drones worden daardoor niet gedetecteerd. BlueMark heeft echter aangekondigd dat er begin 2025 een dualbandversie van de DroneScout Bridge beschikbaar zal komen, die zowel 2,4 GHz- als 5 GHz-signalen kan verwerken.

Een derde beperking betreft het bereik van de DroneScout Bridge, zeker wat betreft het model met de interne antenne. Onder ideale omstandigheden kan een drone tot op een afstand van ca. 800 meter worden gedetecteerd. Dat wordt (veel) minder als er zich bijvoorbeeld bomen of gebouwen tussen de drone en de ontvanger bevinden.

Remote ID toont in veel gevallen ook de locatie van de operator: iets om rekening mee te houden.

Conclusie

De DroneScout Bridge is een innovatieve en compacte oplossing voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in het droneverkeer in de omgeving. Met name voor situaties waarin standaard smartphones tekortschieten bij het detecteren van Remote ID-signalen, biedt dit apparaatje uitkomst. Het eenvoudige gebruik en de veelzijdige toepassingen – van dronedetectie tot het testen van Remote ID-signalen – maken de Bridge een interessante tool voor zowel particulieren als professionals.

Er zijn echter enkele beperkingen, zoals het gebrek aan ondersteuning voor 5 GHz-signalen en het beperkte detectiebereik bij het model met interne antenne. Wat dat eerste betreft vormt de aangekondigde dualbandversie in 2025 een veelbelovende verbetering. Voor wie nu al behoefte heeft aan een laagdrempelige manier om nabijvliegende drones te detecteren en te monitoren, is de DroneScout Bridge een uitstekende keuze.

Het feit dat de locatie van de operator ook wordt getoond (of, als die niet wordt uitgezonden, de opstijglocatie van de drone), kan voor sommige dronepiloten misschien een bron van zorgen zijn. Dat is echter inherent aan de werking van Remote ID, niet iets wat te wijten is aan devices zoals de DroneScout Bridge. Maar het is wel goed om te realiseren dat je als dronevlieger minder anoniem bent dan voorheen, zeker als Remote ID-ontvangers gemeengoed worden.

Beide versies van de DroneScout Bridge zijn online te bestellen via de webshop van Bluemark Innovation BV:

DroneScout Bridge ds100 (geschikt voor een externe antenne): € 79,- (excl. btw)
DroneScout Bridge ds101 (met interne antenne): € 69,- (excl. btw)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DroneScout Bridge review: een dronedetector in zakformaat

  • Peter Boos

    Belachelijke prijs voor een esp32 wroom dev bordje dat kost op Amazon rond de 3 a 4 euro. Ik gebruik ze thuis ook die bordjes.

    Beantwoorden
  • Peter Bos (met één o)

    Uit zichzelf detecteert dat bordje geen drones. Je betaalt ook voor de software… Maar ik zou er voor dat geld een behuizing om gedaan hebben, ook al gezien de gedachte doelgroep van technische no-knows.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier