Wetenschappers gebruiken drones om sensoren te plaatsen op gletsjers
Wetenschappers hebben een nieuwe sensor onthuld voor het monitoren van klimaatverandering. Deze sensor kan met drones naar ijzige gletsjers worden vervoerd om de impact van de opwarming van de aarde te meten. Het apparaat, ontwikkeld door experts van de Universiteit van Southampton, kan kilometers ver vliegen en direct landen op gletsjers die normaal gesproken onbereikbaar zijn voor mensen. Het team heeft al twee van deze sensoren ingezet in IJsland om smeltend ijs en de bijdrage ervan aan de stijgende zeespiegel te evalueren.
Beweging van gletsjers onderzoeken
Professor Kirk Martinez, van het team van de Universiteit van Southampton, laat weten dat deze technologie de eerste in zijn soort is om de precieze beweging van gletsjers te onderzoeken. “Deze sensoren zijn licht genoeg om met een drone te worden afgeleverd. Hierdoor krijgen we toegang tot plaatsen die meestal handmatig onbereikbaar zijn. We ontvangen al dagelijks gegevens die veranderingen in het gedrag van de gletsjer en fluctuaties in zijn snelheid laten zien.”
‘Gletsjers zijn net kanaries’
De wetenschappers die de probe hebben ontwikkeld, bestuderen nu de resultaten van de twee sensoren die naar arctische gebieden in IJsland zijn gevlogen. Het team is ook van plan de sensoren op andere locaties wereldwijd in te zetten, aldus Professor Jane K Hart, eveneens van de Universiteit van Southampton.
Zij legt uit waarom het van belang is om gletsjers in de gaten te houden: “Gletsjers zijn net als kanaries, omdat ze ons een waarschuwingssignaal geven voor klimaatverandering. De sensoren die we op de gletsjers plaatsen, bieden een nieuwe manier om hun gedrag te observeren.”
Lees meer over het project op glacsweb.org.
(bron: Southampton University)