Nieuws

Duitsland staat leger toe drones neer te schieten bij kritieke infrastructuur

De Duitse regering geeft de strijdkrachten toestemming om onbekende drones neer te schieten die verdacht worden van spionage bij militaire bases, industriële installaties en andere kritieke infrastructuur. Dat meldt persbureau Reuters. Deze maatregel volgt op een reeks incidenten waarbij drones werden gesignaleerd in verboden luchtruim, waaronder nabij de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein.

Wijziging Luchtvaartveiligheidswet

Kanselier Olaf Scholz heeft aangekondigd dat zijn kabinet binnenkort een wijziging in de Luchtvaartveiligheidswet zal goedkeuren. Deze wetswijziging stelt het leger in staat om met geweld op te treden tegen drones die een ernstig risico vormen voor de veiligheid. Tot nu toe waren de autoriteiten afhankelijk van jammers om drones onschadelijk te maken. Echter, nieuwe modellen blijken steeds vaker immuun te zijn voor deze technologie.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie, Nancy Faeser en Boris Pistorius, beiden van de sociaaldemocratische SPD, zijn voorstander van deze maatregelen. Volgens ingewijden is de wetswijziging bedoeld om sabotage en mogelijk terrorisme door buitenlandse actoren tegen te gaan.

Verdachte activiteiten rond militaire basissen

In de afgelopen weken zijn verschillende drones gesignaleerd boven militaire basissen, waaronder het terrein van de Amerikaanse luchtmacht in Ramstein. Sommige drones vlogen volgens betrokkenen met hoge snelheden over de startbaan. Autoriteiten vermoeden dat het om militaire drones gaat, niet om drones die beschikbaar zijn op de consumentenmarkt.

De focus op Duitse basissen waar Oekraïense soldaten worden getraind, wijst volgens experts in de richting van Rusland als mogelijke verantwoordelijke. Ook China wordt genoemd als verdachte partij, maar officiële bevestigingen ontbreken vooralsnog.

Breder Europees probleem

Het probleem beperkt zich niet tot Duitsland. In andere Europese landen, zoals Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Baltische staten, zijn de afgelopen maanden eveneens verdachte drones waargenomen rond kritieke infrastructuur. In Göteborg werd in oktober 2023 een drone gesignaleerd bij het Britse vliegdekschip Queen Elizabeth, waarna de Zweedse strijdkrachten actie ondernamen om de drone te verdrijven.

De nieuwe wet zal lokale autoriteiten toestaan om het leger in te schakelen voor directe actie tegen drones in noodgevallen. Dit is een belangrijke uitbreiding op de bestaande wetgeving, waarin het leger slechts onder strikte voorwaarden mag ingrijpen bij buitenlandse militaire vliegtuigen.

(Coverfoto: TBM Technisch Bureau H.A. Muller B.V.)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier