Saxion demonstreert prototype van drone met luchtdrukkanon voor brandbestrijding
Bij Saxion University of Applied Sciences wordt hard gewerkt aan een baanbrekende innovatie op het gebied van brandbestrijding: een schokgolfgenererende drone die kan bijdragen aan het bestrijden van zowel natuurbranden als branden in stedelijke gebieden. Professor Abeje Y. Mersha, specialist in Smart Mechatronics en Robotics, kondigde onlangs significante vooruitgang aan in de ontwikkeling van deze drone.
Luchtdrukkanon
De kern van de zogeheten impulse-based drone wordt gevormd door een luchtdrukkanon dat schokgolven afstuurt op een brandhaard. Daardoor kunnen (beginnende) branden zonder blusmiddelen op afstand gedoofd worden, ook op moeilijk bereikbare plekken.
De nieuwste versie van de innovatieve brandbestrijdingsdrone bevat diverse verbeteringen die het systeem nog beter geschikt maken voor inzet in de praktijk. Zo beschikt het systeem nu over meervoudige schotcapaciteit voor langdurige brandonderdrukking, een verbeterde bestuurbaarheid, wat cruciaal is in complexe en uitdagende omgevingen, en een innovatief aerodynamisch ontwerp, speciaal ontwikkeld om hoogbouw en moeilijk bereikbare locaties effectief te bedienen.
Daarnaast zijn alle essentiële modules volledig geïntegreerd in de drone, wat zorgt voor een autonome en efficiënte werking.
Het uiteindelijke doel is om deze drones in zwermen in te zetten bij grote rampen, zoals de verwoestende natuurbranden die de afgelopen jaren Californië teisterden. Deze technologie kan een essentieel hulpmiddel worden in situaties waarin traditionele blusmethoden niet toereikend zijn. “Wat ooit sciencefiction leek, komt nu binnen handbereik,” aldus Mersha.
Nieuwe standaard voor rampenbestrijding
Drones met luchtdrukkanonnen kunnen de manier waarop branden worden bestreden volledig transformeren. Ze bieden nieuwe mogelijkheden in gebieden waar snelle en flexibele interventie essentieel is om levens en eigendommen te beschermen. Dit project onderstreept volgens Mersha tevens de kracht van toegepast onderzoek, dat steeds vaker een sleutelrol speelt in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen.