Noorse inspectiedrones moesten aan de grond blijven na stroomstoring, ondanks gesloten luchthaven
Afgelopen weekend zaten meer dan 40.000 huishoudens in de Noorse regio Trøndelag zonder stroom als gevolg van extreem weer. Terwijl technici van netbeheerder Tensio met spoed de schade aan het elektriciteitsnet wilden inspecteren, konden zij hun drones niet inzetten in de buurt van Namsos Airport. Dit kwam doordat de verkeerstoren op zaterdag gesloten was. Hierdoor was het verboden om binnen de vijfkilometerzone rond de luchthaven te vliegen, meldt Dronemagasinet.
Drones cruciaal voor snelle troubleshooting
Volgens Per Gunnar Feragen, technisch manager drones bij Tensio, had het gebruik van drones de inspectiewerkzaamheden aanzienlijk kunnen versnellen. “Er waren veel klanten zonder elektriciteit, en we hadden echt behoefte om te vliegen,” vertelde Feragen aan Dronemagasinet.
Ondanks pogingen om via de politie contact op te nemen met de luchthavenbeheerder, kon er geen toestemming worden verkregen. Pas op zondagochtend om 9:30, toen de toren heropende, konden de drones de lucht in om de stormschade in kaart te brengen.
Beperkende regelgeving rond luchthavens
Het vliegverbod binnen de vijfkilometerzone rond Namsos Airport omvat meerdere essentiële delen van het elektriciteitsnetwerk van Tensio. Toen de storm op vrijdagavond huishield, zaten al 13.000 huishoudens zonder stroom in het gebied. Door de beperkingen moesten technici alles te voet inspecteren. “Dat duurt veel langer,” aldus Feragen tegen Dronemagasinet.
Avinor, de organisatie die verantwoordelijk is voor de luchthaven, bevestigde dat de verkeerstoren elke zaterdag gesloten is vanwege het ontbreken van geplande vluchten. Dit betekent dat er geen mogelijkheid is om toestemming te krijgen voor dronevluchten buiten de reguliere openingstijden van de toren.

Oproep tot aanpassing regelgeving
Avinor verwees naar de Noorse burgerluchtvaartautoriteit voor mogelijke oplossingen. “Wensen en behoeften om binnen de vijfkilometerzone te vliegen buiten de openingstijden van de toren moeten als verzoek voor wijziging van de huidige regelgeving worden ingediend bij de burgerluchtvaartautoriteit,” verklaarde communicatieadviseur Ylva Celius Trulsen van Avinor in een e-mail aan Dronemagasinet.
Het last-minute mogen vliegen in gecontroleerd luchtruim zonder autorisatie kan ook in Nederland een probleem opleveren voor commerciële operators, alhoewel er voor spoedeisende dronevluchten van hulpdiensten meer mogelijkheden zijn. Zo kunnen de droneteams van brandweer, politie en Rijkswaterstaat altijd contact opnemen met DutchMil om een spoedinzet te coördineren.
Steeds vaker drones ingezet voor infrastructuurinspecties
Wereldwijd maken nutsbedrijven steeds vaker gebruik van drones voor de inspectie van infrastructuur, zoals hoogspanningslijnen. In Zweden wordt sinds vorig jaar meer dan 6.000 kilometer aan trajecten geïnspecteerd met drones, een taak die voorheen door helikopters werd uitgevoerd. Hetzelfde bedrijf gaat jaarlijks ook 8.000 km aan hoogspanningslijnen in Noorwegen inspecteren.
De inzet van drones beperkt zich niet tot routinematige inspecties; ze worden ook steeds vaker ingezet voor ad-hoc situaties, zoals het lokaliseren van schade na een storm of bij dringende reparatiewerkzaamheden.
(coverfoto: Tensio)