Zweedse tool UTM-CITY visualiseert integratie van drones in stedelijk gebied
In samenwerking met LFV en de Universiteit van Linköping heeft het Zweedse ministerie van Transport het project UTM-CITY (Unmanned Traffic Management for Cities) gefinancierd. Het project heeft geresulteerd in een geavanceerde visualisatietool die stadsplanners en andere belanghebbenden ondersteunt bij het integreren van droneverkeer in Zweedse steden. De visualisaties zijn ook bedoeld om het draagvlak voor stedelijke drones onder de bevolking te vergroten.
Druk op stedelijke mobiliteit neemt toe
De snelle technologische vooruitgang biedt nieuwe mogelijkheden voor innovatieve toepassingen van drones. Aanvankelijk zullen deze ontwikkelingen voornamelijk in dunbevolkte gebieden worden ingezet, maar de opgedane kennis kan ook stedelijke gebieden verrijken. Volgens Max Ohlsson van Trafikverket biedt UTM-CITY tools en simulaties om te visualiseren hoe drones kunnen worden geïntegreerd in stedelijke landschappen, bijvoorbeeld voor pakketbezorging, milieubewaking en stadsplanning.
Een concreet voorbeeld dat in het project werd besproken, is het gebruik van drones voor transport tussen ziekenhuizen. Gustaf Fylkner van LFV legt uit dat drones de reistijd drastisch kunnen verkorten in vergelijking met traditionele voertuigen, die afhankelijk zijn van het verkeer.
Vliegroutes visualiseren en draagvlak creëren
Een belangrijk aspect van het project is de acceptatie van drones in stedelijke gebieden door het publiek. Met behulp van een simulator kunnen toekomstige vliegroutes worden gevisualiseerd op kaarten van Zweedse steden en internationale locaties zoals Brazilië en Dubai. Deze aanpak maakt het eenvoudiger om de impact en voordelen van drones te evalueren.
De simulaties tonen niet alleen de potentiële vliegroutes, maar helpen ook om een basis te leggen voor veilige en duurzame drone-operaties in stedelijke omgevingen. Het project heeft data verzameld om de effecten van dronegebruik op verkeersdrukte, luchtkwaliteit en leefbaarheid in kaart te brengen.
Een van de meest veelbelovende innovaties binnen UTM-CITY is de samenwerking tussen luchtverkeersleiders en autonome systemen met kunstmatige intelligentie (AI). Professor Jonas Lundberg van de Universiteit van Linköping benadrukt dat AI een sleutelrol speelt in het veilig en duurzaam beheren van het luchtruim in en rondom steden.
Waardevolle inzichten
Volgens de onderzoekers heeft UTM-CITY waardevolle inzichten opgeleverd voor beleidsmakers en stadsplanners. Het project legt een solide basis voor toekomstige drone-initiatieven in steden. Verdere ontwikkeling van de gebruikte simulatieplatforms moet zorgen voor bredere toepassing en betere gebruikservaringen.