Nieuws

NTSB: Foutieve parameters leidden tot rampzalige afloop droneshow in Orlando

De Amerikaanse onderzoeksraad voor luchtvaartveiligheid (NTSB) heeft een voorlopig rapport uitgebracht over de omstandigheden waaronder een droneshow in Orlando, net voor kerst, dramatisch afliep. Tientallen drones crashten, en een 7-jarig jongetje raakte ernstig gewond nadat hij werd geraakt door een drone. Uit onderzoek blijkt dat meerdere technische en organisatorische fouten tot het drama hebben geleid.

Wat ging er mis?

Op 21 december 2024 verzamelden honderden toeschouwers zich in Lake Eola Park, in het centrum van Orlando, voor een veelbelovende, feestelijke droneshow. Wat een betoverende avond had moeten worden, eindigde in chaos. Binnen enkele minuten na de start van de show raakten tientallen drones uit koers, stortten neer in het meer, en sommige kwamen gevaarlijk dicht bij het publiek.

Het meest tragische incident vond plaats toen een drone een 7-jarige jongen raakte, die met ernstige verwondingen in het ziekenhuis belandde. Hij moest met spoed worden geopereerd aan zijn hart. Een inzamelingsactie via GoFundMe bracht meer dan $35.000 op om de medische kosten te dekken. Gelukkig is het slachtoffer inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en herstelt hij thuis.

De show werd georganiseerd door Sky Elements, een gerenommeerd bedrijf uit Texas dat bekendstaat om recordbrekende droneshows. Voor deze gelegenheid werden 500 drones ingezet.

Reeks fouten

Volgens het voorlopige NTSB-rapport leidden meerdere technische en organisatorische fouten tot de rampzalige afloop van de droneshow. Problemen varieerden van softwarefouten en een slecht geconfigureerde geofence tot mislukte pre-flight checks.

In het rapport van de NTSB worden de volgende fouten genoemd:
1. Verkeerd georiënteerd showcentrum: De droneformatie was 7 graden verschoven, waardoor de geofence verkeerd was geplaatst en drones binnen het bereik van het publiek konden komen.
2. Onvoldoende veiligheidsmarge: De veiligheidszone werd teruggebracht van de vereiste 5 meter naar slechts 1 meter, waardoor er nauwelijks ruimte was voor fouten.
3. Onvolledige vluchtdata: De essentiële vluchtparameters werden niet volledig naar de drones gestuurd, wat leidde tot onvoorspelbare bewegingen.
4. Onvoldoende pre-flight checks: Vijf drones vertoonden problemen voorafgaand aan de lancering, waarvan er twee moesten worden verwijderd. Toch ging de show door zonder volledige systeemstabiliteit.
5. Geen effectieve noodprocedures: Het stopzetten van de show bleek te complex, waardoor de piloot besloot de show voort te zetten ondanks de zichtbare problemen.

Toekomst van Sky Elements onzeker

Om toekomstige incidenten te voorkomen, heeft Sky Elements voorgesteld om langere voorbereidingstijden, strengere controles en extra training voor piloten in te voeren. Maar vooralsnog heeft de FAA de Part 107-vergunning van Sky Elements opgeschort, waardoor het bedrijf voorlopig geen shows meer mag uitvoeren. Het definitieve rapport van de NTSB kan nog vele maanden op zich laten wachten.

(coverfoto: Sky Elements)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier