Staatssecretaris Coenradie (PVV) wil dat gevangenispersoneel drones uit de lucht mag halen
De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ingrid Coenradie, wil dat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de bevoegdheid krijgt om drones uit de lucht te halen. Dit blijkt uit antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Ulysse Ellian over drones die op 23 december 2024 boven de PI Vught werden gesignaleerd. Momenteel heeft DJI geen bevoegdheid om drones te verstoren of neer te halen, maar de staatssecretaris verkent de juridische mogelijkheden om dit alsnog mogelijk te maken.
Drones boven PI Vught
Op 23 december 2024 werden meerdere drones waargenomen boven de zwaar beveiligde PI Vught, waarin onder andere de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) is gevestigd. Hoewel niet exact is vastgesteld hoeveel drones het betrof, werd direct actie ondernomen door DJI. De politie werd gealarmeerd, maar er konden geen dronepiloten worden opgespoord of aangehouden.
Een inspectie op contrabande leverde niets op. De staatssecretaris benadrukt dat dergelijke incidenten serieus worden genomen en dat er een opvolgprotocol is om drones zo snel mogelijk uit de no-fly zone te krijgen en een complex te controleren.
Geen bevoegdheid
Momenteel is het luchtruim boven PI Vught sinds juli 2022 gesloten voor de burgerluchtvaart en drones. Toch kunnen drones dit gebied binnendringen, wat DJI en andere veiligheidspartners voor uitdagingen stelt. Het feit dat drones van fabrikant DJI sinds kort niet meer automatisch worden geblokkeerd bij detentiecentra, maakt de situatie alleen maar ingewikkelder.
Het gevangenispersoneel van DJI heeft op dit moment geen bevoegdheid om drones zelfstandig te verstoren of uit de lucht te halen en moet hiervoor een bijstandsverzoek indienen bij de politie. Volgens de staatssecrataris is het wenselijk dat DJI in staat wordt gesteld om drones uit de lucht te halen, zeker boven gevoelige locaties zoals de EBI. Ze laat onderzoeken welke juridische stappen hiervoor nodig zijn en zal de Tweede Kamer hier na de zomer over informeren.
In de tussentijd worden drones via andere wegen verstoord, al wil Coenradie om veiligheidsredenen niet ingaan op de specifieke methoden die hiervoor worden gebruikt.
Meer middelen tegen drones
Drones vormen volgens de staatssecretaris een serieus veiligheidsrisico, vooral rond PI’s. In het regeerprogramma is daarom 16 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de bestrijding van voortgezet crimineel handelen in detentie.
Een belangrijk deel van dit budget zal worden ingezet om drone-incidenten te voorkomen en te bestrijden. DJI werkt hierbij samen met verschillende veiligheidspartners om nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van dronedetectie en counterdrone-maatregelen optimaal te benutten.
(coverfoto ter illustratie)