Markt

Shenzhen wil 1.200 start- en landingsplaatsen voor drones en eVTOLs realiseren in 2026

De Chinese techstad Shenzhen heeft ambitieuze plannen om uit te groeien tot een knooppunt voor de zogenaamde laagvliegende economie. Met een investering van 12 miljard yuan (ongeveer 1,6 miljard euro), wil de stad haar infrastructuur voor drones en elektrische luchttaxi’s aanzienlijk uitbreiden. Het doel is om tegen 2026 meer dan 1.200 start- en landingslocaties te realiseren, waarmee een netwerk ontstaat dat onder andere stedelijke luchtmobiliteit, logistieke diensten en stedelijk beheer zal faciliteren.

Ondersteunende infrastructuur

Op dit moment telt Shenzhen 249 start- en landingsfaciliteiten, en naar verwachting komen daar dit jaar nog eens 147 locaties bij. Voor 2025 ligt de lat nog hoger, met de aanleg van nog eens 658 nieuwe faciliteiten. Deze infrastructuuruitbreiding moet niet alleen de weg vrijmaken voor bezorgdrones en vliegende taxi’s, maar ook voor toepassingen op het gebied van luchtpatrouilles en nooddiensten.

Om deze groei te ondersteunen, zal Shenzhen meer dan 8.000 nieuwe 5G-Advanced basisstations installeren, specifiek gericht op luchtruimtoepassingen onder de 600 meter. Daarnaast is eind 2024 een geïntegreerd luchtruimsysteem – de ‘Smart Integrated Lower Airspace System’ – gelanceerd. Dit digitale systeem moet het luchtruim beter beheren en automatiseren, waardoor veilige en efficiënte operaties mogelijk worden.

Laagvliegende economie

De investeringen in de laagvliegende economie maken deel uit van een bredere strategie waarin Shenzhen een koppositie wil innemen. Vanaf 2026 is de stad van plan nog eens 2,6 miljard euro in deze sector te investeren tot 2030. Het luchtruim onder de 1.000 meter – waar zowel bemande als onbemande luchtvaartactiviteiten plaatsvinden – wordt gezien als een potentiële nieuwe motor voor de Chinese economie. Naast Shenzhen zetten ook andere grote steden zoals Beijing en Shanghai volop in op beleidsondersteuning om deze sector te stimuleren.

Shenzhen is al bekend als thuisbasis van DJI, ’s werelds grootste fabrikant van consumentendrones. De stad trekt echter ook andere prominente spelers aan, zoals de autonome luchttaximaker Ehang, maaltijdbezorgingsgigant Meituan en autofabrikant Xpeng. Meituan heeft diverse dronebezorgingsroutes opgezet in parken, commerciële gebieden en zelfs bij de grensovergang naar Hongkong, terwijl Xpeng onlangs zijn vliegende auto heeft getest in het zakendistrict van Shenzhen.

Economische impact

Met meer dan 1.500 drone-gerelateerde bedrijven gevestigd in Shenzhen, wordt de economische output van de sector geschat op meer dan 13 miljard euro in 2025. De laagvliegende economie vormt ook een belangrijk samenwerkingsgebied binnen de Greater Bay Area, een ontwikkelingsplan van Beijing dat gericht is op een betere verbinding tussen Hongkong, Macau en negen steden in de provincie Guangdong. Shenzhen speelt hierin een voortrekkersrol, met een focus op nieuwe transportmogelijkheden en economische kansen.

(bron: SCMP)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier