Nieuws

Oekraïne ontwikkelt ‘moederschip’ dat kamikazedrones op locatie brengt

Oekraïne blijft innovatieve technologieën ontwikkelen om zijn defensiecapaciteiten te versterken. Een recent voorbeeld is de Dovbush T10-drone, een in eigen land ontwikkelde onbemand luchtvaartuig dat nu wordt ingezet als ‘moederschip’ voor FPV-kamikazedrones. Deze configuratie maakt het mogelijk om meerdere eenrichtingsaanvalsdrones tegelijkertijd te vervoeren en te lanceren, terwijl de T10 ook dient als signaalversterker tussen de drones en hun piloten.

Testvlucht met FPV-drones

Op Telegram verscheen onlangs een video van een test waarin een Dovbush T10 twee FPV-kamikazedrones lanceerde, bevestigd onder de vleugels van het toestel. De video toont hoe de drones, elk met een kleine bomvormige lading, ondersteboven worden vastgehouden en zich omkeren op het moment van lancering.

Volgens Serhii Beskrestnov, een Oekraïense militair en expert in radiotechnologieën, kan de T10 tot zes FPV-drones tegelijk vervoeren. In de gedeelde testbeelden is te zien hoe beide FPV-drones nadat ze zijn losgelaten afvliegen op een pick-up truck als doelwit.

Kenmerken van de Dovbush T10

De Dovbush T10, die eind 2022 werd geïntroduceerd, is oorspronkelijk ontworpen als verkenningsplatform met een bereik van ongeveer 35 kilometer. Daarnaast kan het toestel worden ingezet als kamikazedrone met een explosieve lading van 12 kilogram. De T10 wordt doorgaans gelanceerd vanaf een rail op een pick-up truck en kost in zijn basisconfiguratie rond de $12.000. De drone is uitgerust met een traagheidsnavigatiesysteem als back-up voor GPS.

Een van de belangrijkste voordelen van de T10 als moederschip is dat het de reikwijdte van de FPV-drones aanzienlijk vergroot. Door de drones dicht bij het slagveld los te laten, krijgen deze meer tijd om hun doel te identificeren of hun aanvalshoek te wijzigen. Daarnaast verbetert het gebruik van de T10 als signaalversterker de connectiviteit tussen de drones en hun piloten.

Concurrentie met Russische technologie

De T10 is niet het eerste platform dat wordt ingezet als moederschip in het conflict in Oekraïne. Russische troepen maken bijvoorbeeld gebruik van de Pchelka-drone, die ook FPV-drones kan vervoeren en lanceren en fungeert als signaalversterker.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier