Markt

Defensie gaat volop in nationale droneproductie investeren

Het ministerie van Defensie zet een grote stap in de ontwikkeling van dronecapaciteit binnen de krijgsmacht. Staatssecretaris Gijs Tuinman (BBB) heeft aangekondigd dat Nederland binnen enkele jaren Europees koploper wil worden in de ontwikkeling en productie van onbemande luchtvaartsystemen. Dit moet worden bereikt met het Actieplan Productiezekerheid Onbemande Systemen (APOS), dat inzet op substantiële investeringen en een nauwe samenwerking tussen Defensie, de industrie en kennisinstellingen.

Snelle investeringen en grootschalige uitrol

Volgens Tuinman is het essentieel dat Nederland nu handelt. “De strike drone is de nieuwe handgranaat; in Oekraïne en Gaza zien we hoe onbemande systemen het slagveld domineren. Willen we klaar zijn voor de toekomst, dan moeten we de UAS volledig beheersen. En dat moet nú gebeuren!” aldus de staatssecretaris.

Om dit te realiseren komt binnen enkele weken de eerste tender op de markt. Nog dit jaar zullen honderden drones worden geleverd aan operationele eenheden binnen Defensie. Dit snelle investeringsbeleid moet ervoor zorgen dat Nederland niet afhankelijk blijft van buitenlandse leveranciers en zijn technologische voorsprong behoudt.

Structurele financiering en samenwerking

Naast de snelle eerste investeringen is er ook sprake van structurele financiële steun. De komende drie jaar wordt er in totaal 75 miljoen euro geïnvesteerd, gevolgd door een jaarlijkse bijdrage van 20 miljoen euro.

Ontdek MPB

Nederlandse hightech-bedrijven spelen een sleutelrol in dit plan. Het land heeft volgens Tuinman een sterke reputatie op het gebied van software, kunstmatige intelligentie, motoren, sensoren en communicatiesystemen. Dit innovatievermogen moet volledig worden benut om geavanceerde en betrouwbare drones te ontwikkelen die direct inzetbaar zijn voor Defensie.

Naast de industrie worden ook kennisinstellingen nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe drones. Organisaties zoals TNO, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en universiteiten leveren cruciale inzichten om de volgende generatie drones te optimaliseren. Samen met de testfaciliteiten van Defensie moet dit leiden tot innovatieve en praktijkgerichte systemen die aansluiten bij de operationele behoeften van de krijgsmacht.

Focus op technologische autonomie en snelheid

Tijdens een bijeenkomst vandaag hebben het Ministerie van Defensie, de industrie en kennisinstellingen de krachten gebundeld om een sterk ecosysteem op te bouwen voor de productie van drones. De nadruk ligt op technologische autonomie en snelheid. Onder de speerpunten vallen een open-source UAS onder de 150 kilo zonder Chinese componenten en een bedrade aanvalsdrone.

Met deze gerichte aanpak wil Defensie zijn slagkracht vergroten en de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers minimaliseren. “Sneller, meer en beter – in die volgorde!” aldus Tuinman.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier