Nieuws

‘Rusland jaagt er nu dagelijks 2 tot 3 duizend drones doorheen’

De oorlog in Oekraïne wordt steeds meer gedomineerd door het grootschalige gebruik van drones. Volgens een Russische dronefabrikant verbruikt het leger dagelijks tussen de 2.000 en 3.000 FPV- en tactische drones aan het front. Dit cijfer illustreert hoe essentieel drones zijn geworden in de moderne oorlogsvoering en hoe hoog het verbruik ligt aan beide zijden van het conflict.

Enorme vraag naar drones

De uitspraak werd gedaan tijdens een interview met Russische media, waarin de fabrikant werd gevraagd hoeveel drones er per dag nodig zijn aan het volledige Oekraïense front. De aantallen geven een indruk van de schaal waarop onbemande luchtvaartuigen in de oorlog worden ingezet, zowel voor verkenning als voor aanvallen op vijandelijke posities en voertuigen.

Al eerder werd duidelijk dat ook Rusland in hoog tempo drones produceert en inzet. In augustus 2024 verklaarde het Russische ministerie van Defensie dat het dagelijks tot 4.000 drones naar het front stuurde. Op dit moment zijn dat er dus 2 tot 3.000. Ook aan Oekraïense zijde gaan er dagelijks duizenden drones doorheen. Dit wijst erop dat de droneoorlog een belangrijkere factor blijft in het conflict.

FPV-drones als vervanging voor artillerie

Met name de inzet van First Person View (FPV) drones heeft de manier waarop oorlogsvoering plaatsvindt drastisch veranderd. Deze relatief goedkope en wendbare drones, uitgerust met explosieven, worden bestuurd door piloten die via een live videofeed hun doel naderen. Ze zijn bijzonder effectief in het uitschakelen van voertuigen, artilleriestellingen en zelfs vijandelijke loopgraven. Om verstoring door vijandige jammers te voorkomen, wordt steeds vaker gebruikgemaakt van fiberoptische spoelen voor communicatie. Inmiddels is daarmee een bereik van tientallen kilometers mogelijk.

Naast FPV-drones worden er ook tactische drones ingezet voor inlichtingenvergaring en coördinatie van aanvallen. Zowel de Russische als Oekraïense legers maken gebruik van zowel in eigen land geproduceerde drones als buitenlandse systemen, waaronder drones van DJI en westerse modellen die speciaal zijn aangepast voor militaire doeleinden.

Onbemande wapensystemen bepalen de strijd

De intensieve inzet van drones heeft de dynamiek van het conflict aanzienlijk veranderd. Waar traditionele artillerie en tanks vroeger de dominante wapensystemen waren, nemen drones nu steeds vaker die rol over. Dit geldt niet alleen voor kleine FPV-drones, maar ook voor grotere systemen zoals kamikazedrones en langeafstandsvliegtuigen die diep in vijandelijk gebied kunnen opereren.

Beide partijen investeren dan ook fors in de verdere ontwikkeling van hun dronecapaciteiten. Dit leidt tot een technologische wapenwedloop, waarbij steeds slimmere en krachtigere drones worden ingezet. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan effectieve tegenmaatregelen, zoals elektronische oorlogsvoering en anti-drone wapensystemen.

Met het huidige verbruik van duizenden drones per dag lijkt het erop dat onbemande luchtvaartuigen voorlopig een cruciale rol zullen blijven spelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier