Zwitserse dronebouwer neemt failliet Aerialtronics over en gaat samen met VDL drones produceren
De Zwitserse drone- en luchtvaartontwikkelaar Destinus heeft de belangrijkste onderdelen, technologie en medewerkers van het failliete Nederlandse dronebedrijf Aerialtronics overgenomen. Met deze stap vergroot Destinus zijn aanwezigheid in Nederland en voegt het geavanceerde dronetechnologie toe aan zijn portfolio. Daarnaast is bekend geworden dat Destinus een samenwerking is aangegaan met VDL voor de productie van drones voor het Nederlandse leger.
Overname na faillissement
Aerialtronics stond bekend om zijn gespecialiseerde multicopter UAV-platforms en AI-gestuurde dronesystemen. Het bedrijf ontwikkelde onder meer oplossingen voor inspectie, beveiliging en surveillance. Na het recente faillissement van Aerialtronics nam Destinus de technologische activa en het intellectuele eigendom over. De juridische entiteit van Aerialtronics is niet overgenomen, maar een groot deel van het team zal nu voor Destinus werken.
Destinus ziet de overname als een strategische stap in lijn met de groeiende Europese investeringen in defensie en veiligheid. “Door de innovatieve UAV-oplossingen van Aerialtronics te combineren met onze luchtvaarttechnologieën, kunnen we nieuwe oplossingen bieden voor zowel civiele als militaire toepassingen,” aldus Mikhail Kokorich, CEO van Destinus.
Met de overname wil Destinus inspelen op het Europese ReArm Europe-initiatief, waarin miljarden euro’s worden geïnvesteerd in defensiecapaciteiten. De droneoplossingen van Aerialtronics, die ruwe sensordata omzetten in bruikbare inzichten, kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

Uitbreiding in Nederland
De overname van Aerialtronics is de tweede strategische stap van Destinus in Nederland. Het bedrijf ziet Nederland als een belangrijke hub voor luchtvaart- en AI-innovatie. Door samen te werken met lokale specialisten wil Destinus zijn positie versterken op het gebied van UAV-innovatie en Europese defensieprojecten.
“De nabijheid tot onze klanten en toegang tot talent in Nederland zijn voor ons belangrijke redenen om hier verder uit te breiden,” zegt Kokorich. Destinus verwacht dat de integratie van Aerialtronics een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van nieuwe dronesystemen voor toepassingen in veiligheid, logistiek en defensie.
Het is de tweede keer dat Aerialtronics wordt gered van de ondergang. De eerste keer dat het bedrijf faillissement moest aanvragen was in 2017. Toen werd het bedrijf overgenomen door het Franse Drone Volt. In de loop der jaren verschoof de focus van de ontwikkeling van drones naar geavanceerde sensoren, zoals de Pensar-camera.
Drones bouwen bij VDL
Het FD meldt verder dat het Limburgse VDL samen met Destinus drones gaat fabriceren voor het Nederlandse leger. Dat zou dan gaan gebeuren in de voormalige NedCar-fabriek. Het betreft volgens het FD drones die worden aangedreven door straalmotoren. Onlangs maakte staatssecretaris Gijs Tuinman bekend miljoenen euro’s te investeren in de aankoop van drones voor defensietaken.