Noodlijdend Volocopter in Chinese handen na spotgoedkope overname
Een Chinese toeleverancier voor de auto-industrie, Wanfeng Group, heeft het noodlijdende Volocopter overgenomen voor slechts 10 miljoen euro. De overname werd maandag bekendgemaakt via een officiële beursmelding in China. De deal werd gesloten op 5 maart met Tobias Wahl, de huidige vermogensbeheerder van Volocopter. Wanfeng maakt voor de overname gebruik van een speciaal daarvoor opgerichte vennootschap genaamd heptus 591. GmbH, gevestigd in München.
Financiële problemen en lage overnameprijs
Volocopter kende een turbulente periode nadat de Duitse overheid geen garantstelling wilde afgeven voor nieuwe leningen, wat het bedrijf acuut in financiële problemen bracht. De waarde van Volocopter’s activa, zowel tastbaar als immaterieel, werd vastgesteld op 42 miljoen euro. Toch wist Wanfeng het bedrijf over te nemen voor slechts 10 miljoen euro. Dit bedrag ligt aanzienlijk lager dan de overnamepoging van het Chinese Geely eind vorig jaar, dat nog 95 miljoen dollar bood voor 85% van de aandelen, met een totale bedrijfswaardering van 111,7 miljoen dollar.
Het in 2007 opgericht Volocopter had ambitieuze plannen voor elektrisch aangedreven VTOL-luchtvaartuigen voor vracht- en personenvervoer, waaronder de tweepersoons VoloCity en de VoloDrone cargodrone met een payloadcapaciteit van 200 kg. De ontwikkeling en certificering van deze innovatieve toestellen bleek echter een langdurig en kostbaar proces. Aanvankelijk wilde Volocopter tijdens de Olympische Spelen in Parijs commercieel gaan vliegen, maar dat doel bleek onhaalbaar. Ook op lokaal niveau ontbrak voldoende steun voor de plannen.
Zorgen om strategische kennis
De overname roept bezorgdheid op bij voormalig Volocopter-CTO Jan-Hendrik Boelens. Hij schrijft op LinkedIn: “In deze tijd van geopolitieke competitie, hoe kunnen we toestaan dat een Chinees bedrijf de activa van Volocopter overneemt? De documenten en dossiers vertegenwoordigen een decennium aan onderhandelingen, analyses en afwegingen met EASA. De koper krijgt in feite de blauwdrukken voor een state-of-the-art certificeringsaanpak voor een habbekrats. Dit zal de Chinese burgerluchtvaart helpen in hun streven om te concurreren met Airbus.”
Volocopter is niet de enige Europese UAM-startup die in financieel zwaar weer terecht kwam. Ook het Duitse Lilium, ontwikkelaar van een elektrisch aangedreven vliegtuig met jet-aandrijving, werd recent failliet verklaard. De ontwikkelingen tonen aan hoe uitdagend de markt voor stedelijke luchtmobiliteit (UAM) momenteel is.
Het jammer dat het bedrijf zijn hoofd niet boven water kan houden , dat komt door dat de drone niet tijdens de Vlugt oplaat en ze niet mee gaan met de tijd voor Auto’s te vervangen voor de file, ze moeten mee bewegen met de militaire is nu de tijd 800 miljard daar ligt de toekomst niet verkopen aan de China als goed doen lopen de China en de Russen anderhalve achter .