Achtergrond

10 tips om te voorkomen dat vogels je drone aanvallen

Vroeg of laat krijg je als dronepiloot, of je nu recreatief of beroepsmatig vliegt, te maken met agressieve vogels die jouw drone als een bedreiging zien, zeker in het broedseizoen. Aanvallende vogels kunnen niet alleen je opnames verpesten, maar ook je dure drone beschadigen en een risico vormen voor de veiligheid. Om dit te voorkomen, hebben we tien tips samengesteld om vogelaanvallen op je drone te minimaliseren en dierenleed te voorkomen.

1. Vermijd nestgebieden tijdens het broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (medio maart-medio juli) zijn vogels extra beschermend over hun nesten. Probeer daarom broedgebieden zoals weidevelden en rivieroevers te vermijden, vooral als je voor je plezier vliegt. Vogels worden agressief als je te dicht in de buurt van hun nest komt, dus het is verstandig om deze gebieden te mijden.

Het gaat hierbij niet alleen om natuur- en weidegebieden. Ook in de stad komt het regelmatig voor dat bijvoorbeeld meeuwen of aalscholvers tijdens het broedseizoen agressief reageren op een drone die, naar hun zin, te dicht in de buurt komt van een nest op een dak.

2. Vlieg niet te laag

Ook buiten het broedseizoen kunnen vogels onrustig of zelfs agressief reageren op een overvliegende drone. Het kan helpen om direct na het opstijgen flink wat hoogte te winnen en niet te laag boven eventueel aanwezige vogels te vliegen. Let wel op de maximaal toegestane vlieghoogte van 120 meter.

3. Maak rustige stuurbewegingen

Een drone die sterke stuurbewegingen maakt, valt meer op, zowel visueel als qua geluidsproductie. Probeer daarom zo rustig mogelijk te vliegen als er vogels in de buurt zijn en vermijd het gebruik van de sportmodus. Eventueel kun je de cine-modus van je drone gebruiken voor rustige stuurbewegingen.

4. Vlieg recht omhoog bij een aanval

Vogels vallen meestal van bovenaf aan. Door je drone recht omhoog te laten stijgen, plaats je jezelf in een positie die voor vogels als bedreigend overkomt, waardoor ze vaak wegvliegen. Dit werkt vooral goed bij kleinere vogels. Grotere vogels kunnen echter rondcirkelen en een nieuwe aanval proberen, dus blijf alert.

5. Vlieg tegen de wind in

Als je op grote hoogte vliegt en merkt dat vogels je volgen, probeer dan tegen de wind in te vliegen. Drones kunnen beter door de wind manoeuvreren dan vogels, waardoor ze je moeilijk kunnen bijhouden. Wanneer je met de wind meevliegt, kunnen vogels je inhalen, maar vaak zijn ze tegen die tijd al vermoeid en geven ze het op.

6. Gebruik de sportmodus om te ontsnappen

Lukt het niet om weg te komen van een enkele vogel of zelfs een hele zwerm? Schakel dan, als uiterste maatregel, je drone over naar de sportmodus. In deze modus is de drone sneller dan de meeste vogels, waardoor je genoeg afstand kunt creëren om weg te komen en veilig te landen.

7. Land stapsgewijs

Als je wilt landen terwijl vogels in de buurt zijn, doe dit dan stapsgewijs. Laat je drone een paar meter dalen en wanneer de vogels weer aanvallen, stijg dan weer een paar meter. Herhaal dit totdat je veilig bent geland. Dit dwingt de vogels telkens weer hoogte te winnen, wat ze uiteindelijk ontmoedigt.

8. Gebruik striping / reflecterende tape

Reflecterende tape op je drone kan vogels afschrikken. Deze tape, die het omgevingslicht reflecteert, is licht van gewicht en eenvoudig aan te brengen. Vogels zoals kraaien worden hierdoor vaak afgeschrikt, vooral op zonnige dagen. Let wel: tape is geen wondermiddel, en het is niet gegarandeerd dat vogels hierdoor worden afgeschrikt.

Felgekleurde striping kan sommige vogels afschrikken. Bron: aerial-pixel.com

9. Kies voor felgekleurde propellers

Het gebruik van felgekleurde propellers (bijvoorbeeld die van Master Airscrew) kan een effectief visueel afschrikmiddel zijn. Vogels lijken minder snel aan te vallen wanneer ze de felgekleurde propellers zien. Daarnaast produceren deze propellers een ander geluid dan standaard propellers, wat vogels ook kan afschrikken.

10. Voeg een stroboscooplicht toe

Op bewolkte dagen zijn reflecterende tape en gekleurde propellers minder effectief. Voeg dan een stroboscooplicht toe aan je drone. Dit fel knipperende licht maakt je drone zichtbaar en onaantrekkelijk voor vogels, zelfs op grotere afstand. Dit kan de kans op aanvallen verminderen. Op AliExpress kun je voor een paar euro lichtgewicht flitslampjes vinden die je met dubbelzijdig tape of een elastiek aan je drone kunt bevestigen.

Tot slot

Hoewel het onmogelijk is om vogelaanvallen volledig te voorkomen, kunnen deze tips je helpen om het risico aanzienlijk te verkleinen. Vooral als je in de buurt van nestgebieden of grote roofvogels vliegt, is het belangrijk om voorbereid te zijn. Het is vanzelfsprekend dat je je drone tijdens de vlucht altijd in het zicht moet houden, zodat je aanvallende vogels vroegtijdig kunt opmerken en tijdig de juiste maatregelen kunt nemen.​

Uiteindelijk is het de moeite waard om je drone te beschermen tegen aanvallen, aangezien de reparatiekosten en het verlies van dure apparatuur aanzienlijk kunnen zijn. Bovendien brengen vogelaanvallen ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Belangrijker is dat je vogels niet verstoort, zeker niet als ze aan het broeden zijn. Het kan zelfs gebeuren dat vogels hun nest verlaten, waardoor eieren niet uitkomen of pasgeboren kuikens sterven door voedselgebrek.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “10 tips om te voorkomen dat vogels je drone aanvallen

  • William van Beek

    Nog een tip:
    Overweeg Care refresh van DJI, een verzekering om tegen een gering bedrag een nieuwe drone te krijgen bij verlies of schade (zelfs door eigen schuld).

    Hiermee voorkom je geen aanvallen door vogels, maar de financiële consequenties zijn natuurlijk een stuk lager. Dus als je veel risico loopt omdat je vaak in de buurt van vogels vliegt, eventueel een overweging waard. Andere ongelukjes zijn dan ook gedekt.

    Beantwoorden
  • Meeste problemen ervaar ik met Scholeksters en vaak ook in het dorp op stad. Ze nestelen veelal op platte daken. Op zich mooi dat zo’n weidevogel zich aanpast aan de omgeving maar betekent wel dat je daar behoorlijk last van kunt hebben.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier