Kijken: Een uniek (FPV-)kijkje achter de schermen van Centrale Burgum
In een opmerkelijke dronevideo is de Centrale Burgum op een unieke manier vastgelegd. Dankzij spectaculaire beelden vanuit de lucht en vanuit het industriële hart van het gebouw biedt de film een bijzondere kijk op deze iconische energiecentrale. De immense raampartijen zorgen voor een magische lichtinval, waardoor de industriële binnenkant baadt in het zonlicht. De indrukwekkende installaties, ooit het kloppende hart van de regio, zijn nu een prachtig stukje industriële tijdloosheid – en nog altijd in bedrijf!
‘Langgekoesterde droom’
De beelden zijn gemaakt door dronefilmer Ronald Zijlstra, die zijn langgekoesterde droom kon verwezenlijken dankzij de medewerking van team Engie Burgum. Zijlstra vertelt: “Filmen met drones is al een aantal jaren mijn grote passie. Ik probeer altijd sfeervolle en unieke beelden te maken. Vergelijkbaar met fotografie, maar dan vanuit een ander perspectief. Een langgekoesterde droom was om ooit dóór De Centrale te vliegen – en dankzij team Engie Burgum is mij dat nu gelukt!”
De beelden zijn vastgelegd met een DJI Mavic 3 Pro en een DJI Avata 2. Zijlstra: “Voor de opnames had ik officieel toestemming en een werkvergunning gekregen. De voorbereiding bestond altijd uit het controleren van de accu’s, propellers, ND-filters en instellingen. Daarnaast zorgde ik ervoor dat ik niet over mensen vloog. Uiteraard wachtte ik ook op perfect weer en optimaal zonlicht; gelukkig staat De Centrale vlak bij mijn huis. Mocht er onverhoopt een crash zijn geweest, dan was dat uiteraard op mijn risico. Gelukkig is het gebouw zo massief gebouwd dat ik onmogelijk schade had kunnen aanrichten.”
Historie en huidig gebruik
Centrale Burgum werd in 1976 in gebruik genomen en speelde jarenlang een belangrijke rol in de energievoorziening en economische groei van de regio. De installatie werd gestart onder PEB en later voortgezet onder EPON, totdat Engie Nederland (voorheen Electrabel) de exploitatie overnam. Hoewel de grote combi-ketel sinds 2012 niet meer actief is, draaien nog altijd vier gasturbines van elk 40 MW. Deze kunnen bijspringen als er extra vraag op het elektriciteitsnet ontstaat. Daarnaast wordt er momenteel een nieuw onderstation gebouwd door Liander.
De groene omgeving van De Centrale bij de Burgumermar is tijdens de bouw tussen 1970 en 1975 ontwikkeld. Dit gebeurde deels om de circulatie van het koelwater optimaal te regelen en draagt bij aan de natuurlijke uitstraling van het gebied.