ILT opent deur voor BVLOS-operaties boven gecontroleerd grondgebied
Drone-operators die operaties uitvoeren buiten het zicht van de piloot (Beyond Visual Line of Sight, BVLOS) kunnen vanaf nu een generieke vergunning aanvragen om dit te doen boven gecontroleerd grondgebied in atypisch luchtruim. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De vergunningsvorm is met name interessant voor operators die geautomatiseerde dronevluchten vanuit docking stations willen uitvoeren, bijvoorbeeld voor regelmatig terugkerende inspectie- of surveillancevluchten.
Generieke vergunningen
Voorheen waren generiek vergunde BVLOS-operaties alleen toegestaan in gecontroleerd luchtruim, terwijl BVLOS-operaties in atypisch luchtruim enkel met een specifieke vergunning waren toegestaan. De nieuwe regeling biedt operators meer mogelijkheden om efficiënt te werken in gecontroleerd grondgebied met een generieke vergunning. Dit maakt het voor operators eenvoudiger om BVLOS-missies uit te voeren in specifieke gebieden waar extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Denk aan industrieterreinen of havengebieden die niet voor het publiek toegankelijk zijn.
Om in aanmerking te komen voor een dergelijke vergunning, moeten drone-operators extra aandacht besteden aan hun vluchtvoorbereidingsprocedures. Deze procedures moeten alle mogelijke situaties dekken. Daarnaast gelden de volgende eisen:
– De beperkingen van het atypische luchtruim en de invloed daarvan op het plannen van het vliegpad moeten worden beschreven.
– De grondrisicobuffer moet volledig binnen het gecontroleerde grondgebied vallen.
– Er moet duidelijk worden omschreven hoe het gecontroleerde grondgebied in elke situatie gegarandeerd blijft, bijvoorbeeld door fysieke barrières zoals hekwerken.
– Alle personen die tijdens de operatie aanwezig kunnen zijn, moeten vooraf geïnformeerd en indien nodig getraind worden. Deze personen moeten expliciet akkoord geven op hun betrokkenheid.
Operationeel plan als hulpmiddel
Om de medewerkers van de ILT te helpen bij de beoordeling van een vergunningaanvraag, wordt geadviseerd om een uitgewerkt voorbeeld van een operationeel plan mee te sturen. Dit kan het goedkeuringsproces versnellen en de kans op een succesvolle aanvraag vergroten.
Aanvragen kunnen worden ingediend via de webpagina ‘Exploitatievergunning onbemand luchtvaartuig’ van de ILT.
Bijna te mooi om waar te zijn 😉
We gaan er meteen mee aan de slag
Hebben de voorziene drones/UAS een onafhankelijk FTS systeem in geval van ‘fly-away’?