Enquête: Hoeveel zou U-space moeten kosten?
Drone-operators zullen in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met U-space. Zeker in haven- en industriegebieden, grote steden, nabij luchthavens en andere plekken waar een toenemend aantal dronevluchten te verwachten valt of waar zich specifieke risico’s voordoen, zal U-space als eerste worden uitgerold. Aan het gebruik van U-space zullen echter kosten verbonden zijn. Nederlandse en Belgische operators worden uitgenodigd om mee te doen aan een enquête over de betalingsbereidheid.
Wat is het doel van de enquête?
Om inzicht te krijgen in wat drone-operators in Nederland en België bereid zijn te betalen voor U-space-diensten, is er een enquête gestart door Future Needs Management Consulting LTD in opdracht van het BURDI-project. Dit project, dat mede wordt gefinancierd door de Europese Unie en ondersteund wordt door SESAR Joint Undertaking, richt zich op de implementatie van een referentiemodel voor U-space in Europa.
Het BURDI-project beoogt onder andere te zorgen dat de invoering van U-space economisch haalbaar en maatschappelijk gedragen is. De enquête helpt bij het verzamelen van gegevens over klantvoorkeuren, prijsgevoeligheid en kostenstructuren van dienstverleners. Met deze informatie wordt een duurzaam en competitief prijsmodel ontwikkeld voor U-space-diensten in Nederland en België.
Wie kan deelnemen?
De enquête is met name gericht op drone-operators in Nederland en België die gebruik willen gaan maken van één of meer U-space-diensten. Denk aan het aanvragen van autorisaties voor dronevluchten, het bekijken van actuele geo-informatie of het opvragen van zeer lokale weerberichten. Maar ook operators uit andere landen mogen meedoen.
In Nederland gaat het op dit moment vooral om operators die actief zijn in gecontroleerd luchtruim of in het Rotterdamse havengebied, waar momenteel getest wordt met een prototype U-space-luchtruim. In België is de enquête eveneens van toepassing op operators die vluchten uitvoeren nabij luchthavens of in de Haven van Antwerpen-Brugge, die als eerste gebied is aangewezen als toekomstig U-space-luchtruim.
Vragen in de enquête
De enquête behandelt uiteenlopende onderwerpen, zoals het huidige gebruik van U-space-diensten, betaalvoorkeuren (bijvoorbeeld via abonnement, per vlucht of jaarlijkse bijdrage) en toepassingsgebieden zoals hobby, werk of onderzoek. Daarnaast wordt gevraagd naar ervaringen met U-space-diensten en wat respondenten verwachten qua kosten en baten van de implementatie ervan.
Waarom meedoen?
Door deel te nemen lever je waardevolle input over welke prijsmodellen realistisch en betaalbaar zijn. Je feedback helpt bij het vormgeven van een economisch houdbaar U-space-model dat aansluit op de behoeften van gebruikers en aanbieders.
Hoe werkt het?
De enquête duurt ongeveer 7 minuten en alle antwoorden worden vertrouwelijk behandeld. Gegevens worden versleuteld opgeslagen en geanonimiseerd voor analyse. Deelname kan eenvoudig via een online vragenlijst. Je input is essentieel om ervoor te zorgen dat de invoering van U-space optimaal aansluit op de praktijk. De enquête kan worden ingevuld tot eind april.
NB. Er is ook een enquête opgesteld voor verleners van luchtvaartnavigatiediensten. Zij kunnen hun feedback indienen via deze vragenlijst.