Zo werd het indrukwekkende droneshot in Netflix-hit ‘Adolescence’ gefilmd
De nieuwe Netflix-serie Adolescence heeft sinds de release begin deze maand veel lof ontvangen. In de serie speelt Stephen Graham de rol van een vader wiens zoon wordt beschuldigd van moord. Met de indrukwekkende one-shot techniek weet de serie kijkers van begin tot eind te boeien. Met name de naadloze overgang in een droneshot aan het einde van aflevering twee is een technisch en creatief hoogstandje. Maar hoe werd dit shot gemaakt?
Indrukwekkende overgang met droneshot
Regisseur Philip Barantini koos ervoor om het verhaal van elke aflevering in één doorlopende opname te vertellen. In een van de meest opvallende scenes aan he einde van aflevering twee gaat de camera naadloos over van een grondshot naar een luchtshot, waarbij een drone de camera over een afstand van ongeveer 500 meter van een school naar een plaats delict vervoert.
Volgens scenarioschrijver Jack Thorne zorgde deze techniek voor een krachtige impact: “We bevestigden een camera aan een drone die over een kruispunt vloog en vervolgens plotseling bij de plaats delict belandde. Emotioneel grijpt dat je echt aan,” vertelde Thorne aan Deadline.
Achter de schermen van het droneshot
Om het indrukwekkende shot voor elkaar te krijgen was een uitgebreide voorbereiding nodig. Netflix deelde beelden van achter de schermen waarin te zien is hoe een team de camera op de drone monteerde. De drone legde vervolgens de route af naar de plaats delict, waar de camera soepel werd opgevangen door een cameraman en een team van grips om naadloos over te gaan naar een close-up van Stephen Graham.
De voorbereiding voor deze complexe scène nam twee weken in beslag. In de eerste week werd met de cast geoefend, terwijl de tweede week volledig in het teken stond van technische repetities. Barantini legt uit dat dit moment benut werd om de geluidstechnici en assistenten in de juiste posities te zetten. “We hadden figuranten die als politieagenten en leraren fungeerden zodat ze op de achtergrond konden staan en tegelijkertijd cues konden geven,” aldus de regisseur.
Technische uitdaging met emotionele impact
Barantini gebruikte de one-shot techniek eerder in de film Boiling Point, maar de opnames voor Adolescence bleken vanwege de diverse locaties en complexe coördinatie nog uitdagender. Ondanks de technische complexiteit stond de emotionele lading van het verhaal centraal. “Het gaat uiteindelijk over mannelijke woede en hoe we naar onze eigen emoties kijken,” licht Thorne toe.
De combinatie van technische precisie en een krachtige verhaallijn heeft ervoor gezorgd dat Adolescence razendsnel populair is geworden. Sinds de release is de eerste aflevering al door meer dan twee miljoen kijkers in het Verenigd Koninkrijk bekeken.