Pro

Frans consortium wil vliegvelden gaan bewaken met autonome drones

Een Frans consortium van zeventien partners werkt aan een innovatieve oplossing om vliegvelden en andere kritieke infrastructuren te beveiligen met autonome drones en kunstmatige intelligentie. Het project, genaamd PANDRONE AI, heeft als doel om een geautomatiseerd en modulair systeem te ontwikkelen dat inbraken en andere vormen van kwaadwillige activiteiten op luchthavens kan detecteren en bestrijden.

Drones als bewakers

Op 7 februari vond de technische kick-off plaats in Cockpit, gevolgd door de officiële projectstart op 11 februari bij het Laboratoire Bordelais de Recherche en Informatique (LaBRI) van de Universiteit van Bordeaux. Dit laboratorium is tevens de trekker van het project. PANDRONE AI wordt gefinancierd met 3,7 miljoen euro door de Agence nationale de la recherche (ANR) in het kader van het Franse investeringsprogramma France 2030.

Het doel van het project is om een geavanceerd surveillancesysteem te ontwikkelen dat bestaat uit autonome drones, aangedreven door kunstmatige intelligentie. Deze drones zullen in staat zijn om het luchthaventerrein en andere gevoelige locaties zelfstandig te monitoren en verdachte activiteiten vroegtijdig te signaleren. Dit moet niet alleen bijdragen aan een verhoogde veiligheid, maar ook aan een efficiëntere operationele afhandeling bij luchthavens.

Testen en implementatie

De technologische componenten van het project worden in eerste instantie getest bij het Centre d’essais CESA Drones. Daarna zal OMNITECH SECURITY de geïntegreerde oplossing ontwikkelen en klaarmaken voor commercialisatie. Het doel is om de technologie tegen 2028 op de markt te brengen.

Vier grote luchthavens in Frankrijk zijn nauw betrokken bij het project: Aéroport de Bordeaux, EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, Aéroport Nice Côte d’Azur en Aéroports de Lyon. Naast academische instellingen zoals de Universiteit van Bordeaux en ESTIA, zijn ook diverse technologiebedrijven aangesloten, waaronder Azur Drones, Lynxdrone en Innov’ATM.

Veelbelovend beveiligingsproject

Met de combinatie van expertise uit de academische wereld, de industrie en het luchthavensector, heeft PANDRONE AI de potentie om een doorbraak te realiseren in de manier waarop luchthavens hun beveiliging organiseren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier