Nieuws

Landmacht roept speciale drone-afdeling in het leven

De Koninklijke Landmacht heeft een belangrijke stap gezet in de modernisering van haar strijdkrachten door de oprichting van de Task Force Drones. Deze nieuwe eenheid is in het leven geroepen om versneld de inzet van drones én de bescherming daartegen binnen het landoptreden te integreren. De taakgroep staat onder leiding van brigadegeneraal Joland Dubbeldam en moet ervoor zorgen dat landmachteenheden zowel offensief als defensief voorbereid zijn op het moderne gevechtsveld, waarin drones een steeds dominantere rol spelen.

Vechten met én tegen drones

Met de oprichting van de Task Force Drones wil de landmacht de inzet van onbemande systemen structureel verankeren binnen haar eenheden. Dit betekent dat er enerzijds wordt geïnvesteerd in het gebruik van eigen drones – ook wel Unmanned Aircraft Systems (UAS) genoemd – en anderzijds in technologieën en tactieken om zich te kunnen verdedigen tegen vijandelijke drones, ook wel aangeduid als Counter-UAS.

Volgens Dubbeldam is er haast geboden. “We moeten dit als landmacht goed en snel organiseren. Vrijwel dagelijks is de oorlog in Oekraïne in het nieuws. We zien dat drones en tegenmaatregelen niet meer zijn weg te denken uit het moderne gevechtsveld.” Hij onderstreept dat het niet alleen draait om nieuw materieel, maar ook om een andere manier van denken en opereren.

Versnellen met bestaande kennis

De Task Force Drones heeft als missie om nog dit jaar met een geïntegreerd droneconcept te komen voor de landmacht. Daarbij wordt niet vanaf nul begonnen. De landmacht beschikt al over waardevolle praktijkervaring met drones, opgedaan door verschillende eenheden. Deze kennis wordt gebundeld en ingezet om snel voortgang te boeken.

“De Task Force is er niet om het wiel opnieuw uit te vinden,” aldus Dubbeldam. “Het gaat erom dat we bestaande kennis en ontwikkelingen samenbrengen in een werkbaar concept dat we direct kunnen implementeren.”

Samenwerking met de industrie

Naast interne kennisuitwisseling kijkt de landmacht nadrukkelijk naar de industrie voor samenwerking en technologische vernieuwing. De bedoeling is om samen met Nederlandse en internationale partners tot praktische toepassingen te komen die aansluiten bij de operationele behoeftes.

Ook oefeningen gaan een belangrijke rol spelen. Dubbeldam: “We moeten ons voorbereiden op het gevecht met drones, en dat begint bij realistische training. Alleen zo kunnen we leren hoe we UAS en Counter-UAS middelen effectief inzetten in het veld.”

Toekomstgericht opereren

Met de oprichting van Task Force Drones onderstreept de landmacht haar ambitie om klaar te zijn voor zogenoemd warfighting in een omgeving waarin onbemande systemen niet meer weg te denken zijn. Door de inzet van drones niet langer als bijzaak maar als kerncapaciteit te benaderen, positioneert de landmacht zich als een toekomstgerichte krijgsmacht.

De komende maanden moet blijken hoe snel de Task Force erin slaagt om theorie en praktijk te verbinden in een robuust dronebeleid dat klaar is voor inzet.

(bron: Landmacht)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier