Minidrones monitoren heide in grensgebied Nederland-België
Het Grenspark Kalmthoutse Heide is een dynamisch natuurgebied waar de natuur continu verandert en nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Om deze veranderingen beter te monitoren, wordt binnen het onlangs gestarte project Heidedrones gebruikgemaakt van minidrones. Deze drones bieden een efficiënte manier om de gezondheid van het landschap in kaart te brengen zonder dat onderzoekers overal fysiek aanwezig hoeven te zijn.
Drie toepassingen van drone-monitoring
Grenspark Kalmthoutse Heide is een natuurpark op de grens van de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Als onderdeel van project Heidedrones zal worden onderzocht hoe minidrones kunnen worden ingezet voor drie belangrijke toepassingen op het gebied van natuurbeheer, die gebaseerd zijn op ruimtelijke basiselementen:
– Punten: Door middel van 360° foto-monitoring en luchtopnames van vaste vegetatie-kwadranten wordt onderzocht hoe dronebeelden aansluiten op traditionele veldmonitoring.
– Lijnen: Vluchten over brandgangen en paden helpen bij het detecteren van overgroei door vegetatie, invasieve exoten en zwerfvuil.
– Vlakken: De drones brengen veranderingen in vennen en poelen door de tijd heen in kaart en volgen de ontwikkeling na beheerwerken op. Ook dynamische systemen zoals landduinen kunnen zo beter worden geanalyseerd.
De verzamelde dronebeelden worden verwerkt op een online platform, waar stakeholders de data kunnen analyseren en annoteren. Dit zorgt voor een betere samenwerking tussen natuurbeheerders en wetenschappers. Bovendien worden de data open ter beschikking gesteld, zodat iedereen inzicht krijgt in de ontwikkeling van het landschap.
Verantwoord gebruik van drones in natuurgebieden
Naast natuurmonitoring draagt het Heidedrones-project bij aan bewustwording rondom verantwoord dronegebruik in natuurgebieden. Hoewel drones veel voordelen bieden, mogen ze niet zomaar overal vliegen. De vluchten binnen dit project vinden plaats volgens de geldende wet- en regelgeving, buiten het broedseizoen, binnen zichtbereik van de piloot en met respect voor de privacywetgeving. De dronepiloten zijn herkenbaar aan hun groene hesjes.
Binnen Heidedrones wordt uitsluitend gebruikgemaakt van lichtgewicht consumentendrones om de impact op de natuur zo laag mogelijk te houden. Door deze technologie toegankelijk te maken, kan de monitoring in de toekomst mogelijk ook worden uitgevoerd door vrijwilligers. Daarnaast kunnen de methodieken uit het project dienen als model voor andere natuurparken en eventueel worden opgeschaald naar geautomatiseerde dronesystemen.
Meer informatie
Heidedrones is een subproject van het Horizon Europe ICAERUS-project en wordt gefinancierd door de Europese Unie. Het project is gestart op 1 februari en loopt tot 31 januari 2026. Updates over de voortgang en resultaten worden regelmatig gedeeld via de officiële kanalen van het Grenspark Kalmthoutse Heide.
Ben in bezit van de dji s3 zou graag meer informatie willen over het programma, om mij ook actief te laten deelnemen aan dit project.