China ontwikkelt drone die krachtige laserstralen kan afschieten
Een team van onderzoekers onder leiding van de Chinese wetenschapper Li Xiao heeft een kleine drone ontwikkeld die krachtige laserstralen kan afvuren waarmee zelfs metaal kan worden doorboord. Volgens het team kan de technologie worden ingezet om vijandelijke doelen te neutraliseren. Vanwege gewichtsbeperkingen heeft de drone zelf geen laser aan boord, maar reflecteert deze laserstralen die vanaf een grondstation worden afgevuurd.
Laserstraal doorsturen
De drone is uitgerust met technologie waarmee een onzichtbare laserstraal kan worden uitgezonden die 200 miljoen keer krachtiger is dan die van een laserpointer. Het systeem kan tot 1 kW aan vermogen per vierkante centimeter overbrengen, voldoende om dodelijke brandwonden bij mensen te veroorzaken. Op volle kracht is de infraroodlaser zelfs in staat om metalen platen van 2,5 cm dik door te snijden.
De doorbraak ligt in het ontwerp van een apparaat dat de drone in staat stelt krachtige laserstralen van een grondstation te ontvangen en deze met precisie op vijandelijke doelen te richten. Dit voorkomt de noodzaak om zware accu’s, krachtige lasers en complexe optiek aan boord te hebben.
Dubbele telescoopconstructie
Het systeem maakt gebruik van een dubbele telescoopconstructie: één buis ontvangt de laserstraal van de grond, terwijl de andere buis de straal doorstuurt naar het doelwit. De precisie wordt gegarandeerd door uiterst nauwkeurige servogestuurde systemen, gecombineerd met reflecterende spiegels van hoge kwaliteit.
Ten opzichte van een grondgebonden laserwapen biedt deze technologie volgens de onderzoekers voordelen bij obstakels: de laserstraal kan om gebouwen heen worden gebogen en doelen raken op hun zwakste punten. Toekomstige toepassingen zouden zelfs het gebruik van meerdere drones mogelijk maken, die samen doelen kunnen detecteren en met laserondersteuning vanaf de grond kunnen uitschakelen.
Technische uitdagingen
Ondanks de technologische vooruitgang blijven er technische uitdagingen bestaan, zoals de trillingen die tijdens de vlucht optreden. Deze trillingen kunnen de laserstraal verstrooien en de precisie verminderen. De onderzoekers benadrukken dat geavanceerde trillingsisolatietechnologie essentieel is om dit probleem op te lossen.
(bron: SCMP – coverafbeelding ter illustratie)
Komen de aluminiumfolie hoedjes toch nog van pas. Er is ook glas te koop dat met een druk op de knop (of bij laserdetectie) een spiegel wordt. Ik ben vooral benieuwd hoe ze hun tracker zo nauwkeurig kunnen instellen dat de drone zelf niet geraakt wordt.