Dronefoto’s maken van aankomend noodweer: hier moet je op letten
Supercels, shelf clouds, cumulonimbus en arcuswolken: de laatste tijd lijkt het wel of er zich in Nederland steeds vaker Armageddon-achtige weersomstandigheden voordoen. Als dronepiloot zorg je normaal gesproken dat je drone veilig aan de grond blijft bij naderend noodweer. Maar je kunt wel hele gave platen maken, als je tenminste onderstaande tips ter harte neemt.
Dreigende luchten
Of het nou door klimaatverandering komt of niet, feit is dat er de laatste tijd wel heel vaak sprake is van instabiele meteorologische omstandigheden in Nederland. In plaats van een gewone onweersbui gaat het dan over weerfenomenen zoals supercels, shelf clouds of arcuswolken. Je kunt dergelijk noodweer vaak al van ver zien aankomen, door de gigantische omvang van dergelijke weersystemen.
Normaal gesproken is dergelijk noodweer nou niet echt het moment om je drone op te laten. Maar als je op tijd bent kun je wel degelijk op een veilige manier zeer mooie opnames maken van de dreigende luchten. Let wel, houd ten alle tijde rekening met de veiligheid van jezelf en anderen.
1. Check buienradar
Is het een drukkend warme dag en voorspelt het KNMI code geel of oranje? Dat is het moment om extra alert te zijn. Houd buienradar in de gaten om te zien wat voor wolkenpatronen eraan zitten te komen op jouw locatie. Zie je grote, roodgekleurde fronten, dan weet je direct hoe laat het is. Zorg dat je op een plek staat waar je de omgeving goed kunt zien.

2. Ga op tijd de lucht in
Wacht niet te lang met opstijgen. Meestal is het vrijwel windstil voordat het gaat spoken. Dat is het moment om op te stijgen. Als het al waait, of je de eerste druppels voelt, dan is het te laat. Sowieso krijg je de gigantische wolkenpartijen alleen maar goed in beeld als ze nog op enige afstand zijn.
3. Vlieg rechtstandig omhoog
Het belangrijkste is dat je een mooi, vrij uitzicht hebt op het aankomende onweersfront. Daarvoor hoef je echt niet heel hoog te vliegen. Laat staan dat je de drone ver van je vandaar laat vliegen. Stijg rechtstandig op en ga zo snel mogelijk aan de slag met het maken van je opnames. Haal de drone meteen weer naar beneden als je klaar bent. Wacht niet totdat de wind opsteekt of de eerste regendruppels vallen. Zeker kleine drones zoals de DJI Neo en Mini zijn gevoelig voor wind.
4. Gebruik de pano-functie
Een groot onweersfront past niet op een gewone opname. Maak gebruik van de 180º panofunctie om bijvoorbeeld een shelf cloud goed op de foto te krijgen, zoals in onderstaand voorbeeld. Je kunt ook de Wide Angle modus gebruiken.

5. Ken de limieten van je drone
Het is belangrijk om je bewust te zijn van de technische limieten van je drone. Controleer van tevoren de maximale windsnelheid waarmee je drone kan vliegen en houd rekening met de tijd die je nodig hebt om je drone weer veilig te laten landen. Bedenk dat weersomstandigheden snel kunnen veranderen en dat je, wanneer je de eerste tekenen van verandering opmerkt, direct moet beginnen met landen.
6. Overweeg filters en instellingen
Voor dramatische wolkenformaties en contrasten kun je gebruik maken van ND-filters om te voorkomen dat je beelden overbelicht worden door felle lichtflitsen of zonnestralen die door de wolken breken. Ook kun je spelen met de sluitertijd en ISO-instellingen om meer details vast te leggen. Experimenteer bijvoorbeeld met een langere sluitertijd om bliksemschichten vast te leggen of met HDR om meer details in de schaduwen en hooglichten te behouden.
7. Gebruik software voor nabewerking
Om de ware dramatiek van het naderende noodweer te laten zien, is nabewerking een cruciale stap. Met software zoals Adobe Lightroom of Photoshop kun je de contrasten in de wolken sterker aanzetten, kleuren intensiveren en eventueel storende elementen verwijderen. Door het aanpassen van de helderheid en contrasten kun je de dreiging van het naderende onweer extra benadrukken.

8. Weet waar je wel en niet mag vliegen
Houd rekening met de wettelijke beperkingen als het gaat om het vliegen met drones in slecht weer. Vooral rondom luchthavens, natuurgebieden en bebouwde zones gelden strengere regels. Controleer of er geen vliegverboden zijn ingesteld in het gebied waar je wilt vliegen, bijvoorbeeld in de app Godrone.
9. Veiligheid boven alles
Natuurlijk moet de veiligheid altijd voorop staan. Houd voldoende afstand tot het noodweer en vlieg niet boven mensen. Bij twijfel is het beter om je drone aan de grond te houden en te genieten van het spektakel vanaf een veilige afstand. Het laatste wat je wilt is dat je drone wordt meegenomen door een plotselinge windstoot of door bliksem wordt geraakt.
10. Deel je weerfoto’s!
Vergeet niet om je weerfoto’s met anderen te delen. Nederlanders smullen hiervan! Helaas kunnen niet alle sociale media goed overweg met uitgestrekte panoramafoto’s. Een app om je foto op te delen in 3 of meer vierkante foto’s kan uitkomst bieden. Die kun je vervolgens als swipebare collectie op Instagram plaatsen. Je kunt je weerfoto eventueel ook delen met het KNMI, de NOS of RTL. Je hebt dan zelfs kans dat je foto in het journaal getoond wordt!
en als je foto dan in het journaal wordt getoond, krijg je dan nog een vergoeding, of is het liefdewerk/oud papier?
Goede vraag! In het geval van een weerfoto die bij de NOS wordt getoond krijg je geen vergoeding. Bij het uploaden van je weerfoto geef je expliciet toestemming voor uitzenden of online publicatie. Het gaat dus ‘om de eer’. Overigens is het als maker wel degelijk mogelijk om een vergoeding te krijgen voor foto’s die op tv worden getoond, maar dan moet je je aansluiten bij Pictoright en daar de details invullen mbt de vertoning.